REZULTATI JAVNOG POZIVA

Obuljen Koržinek i Horvat dali osam milijuna kuna za poduzetništvo u kulturi

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 31.10.2019 13:50
  • Objavljeno 30.10.2019 u 14:58
Nina Obuljen Koržinek i Darko Horvat

Nina Obuljen Koržinek i Darko Horvat

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta proveli su Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama kao nastavak uspješne suradnje koja se odvija preko deset godina s ciljem jačanja poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama. Ministarstva su kroz svoje proračune osigurala sredstva u iznosu od ukupno osam milijuna kuna, a rezultate su zajednički predstavili Nina Obuljen Koržinek i Darko Horvat, javljaju iz Ministarstva kulture

Cilj je bio potaknuti aktivnosti usmjerene na razvijanje novih poslovnih modela temeljenih na prepoznavanju kreativnih kompetencija te potaknuti zapošljavanje unutar navedenih područja, rekli su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat o Javnom pozivu čije rezultate možete proučiti na stranici Ministarstva kulture.

Ministar Horvat istaknuo je zadovoljstvo što je od ukupno 253 pristigle prijave odabrano 127 projekata za sufinanciranje kojima će se podržati aktivnosti koje doprinose razvoju i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija. Dodao je kako je Javni poziv bio otvoren za gospodarske subjekte koji djeluju u područjima izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske te audiovizualne djelatnosti koja obuhvaća i djelatnost razvoja i proizvodnje videoigara umjetničkog i kulturnog značaja.

Najavio je i da se priprema natječaj kroz koji će se za kulturne i kreativne industrije, po modelu danas predstavljenog javnog poziva, osigurati potpore iz Europskih fondova koji su na raspolaganju za poduzetništvo.

Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je na aktivnosti koje doprinose razvoju i jačanju kapaciteta kulturnih i kreativnih industrija pokrenutih u mandatu ove Vlade. Podsjetila je na donošenje novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim su osigurani preduvjeti za daljnji razvoj audiovizualnih djelatnosti i po prvi puta gaming industrije tj. videoigara, javljaju iz Ministarstva.

Govoreći o programima državnih potpora koje imaju direktan učinak na gospodarstvo, ministrica je istaknula mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koje privlače značajna inozemna ulaganja.

Navela je i da su u završnoj fazi izrade Nacrt Zakona o elektroničkim medijima i Nacrt Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti te je podsjetila na aktivno sudjelovanje hrvatskih predstavnika u procesu donošenja Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Vezano za suradnju s drugim resorima, osim programa Poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, ministrica je istaknula porezna rasterećenja unutar sektora kulturnih i kreativnih industrija kao i smanjenje PDV-a na isporuku umjetničkih usluga koji su realizirani u suradnji s Ministarstvom financija.

'Ovim Javnim pozivom dana je potpora aktivnostima koje doprinose razvoju i jačanju kapaciteta te konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija, povećavaju njihovu vidljivost i potiču daljnje umrežavanje. Također, podržane su aktivnosti koje naglašavaju potencijal kulturnih i kreativnih industrija za razvoj, unaprjeđenje i povećanje konkurentnosti te obogaćivanje hrvatske turističke ponude', stoji u priopćenju Ministarstva kulture. 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!