'poštivam staro'

Kerumu stopirani radovi na secesijskoj vili u Splitu, on poručuje: Ministarsvo kulture je ministarstvo g**na'

18.10.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Iz Ministarstva kulture tvrde da se Željko Kerum upustio u nedozvoljene radove na splitskoj secesijskoj Vili Antičević, na uglu Slavićeve i Bihaćke ulice te da su mu daljnji radovi zabranjeni

Iako je i sam Kerum u srijedu za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da je investitor radova u prizemlju i podrumu tog objekta, te da ništa ne dira mimo propisa i da su se u to uvjerili i konzervatori, ispostavilo se da su mu radovi – zabranjeni.

'Konzervatorskim očevidom utvrđeno je da se u Vili Antičević, Bihaćka 14, izvode radovi adaptacije stana, u prizemlju i podrumu. Investitor za navedene radove u pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru nije ishodio suglasnost Konzervatorskog odjela Split, te je Odjel 15. listopada 2019. izdao Rješenje o obustavi radova', stoji u odgovoru Ministarstva kulture, a u kojem još napominju kako je također utvrđeno da su sačuvani dijelovi secesijske opreme interijera – podne pločice i stolarija te da je otvor u zidu prema vrtu u razini podruma, prema svjedočenju radnika na gradilištu, privremen i služi za iskrcavanje materijala.

'Je li kuća stoji kakva je? Susjedi okolo su stavljali plastične bile prozore, pa nikom ništa. Ja sam ostavio starudiju. Zato što poštivam staro, a ne zato što me briga za mišljenje Ministarstva koje je ministarstvo govna, a ne kulture', odbrusio je u Kerum, koji smatra kako konzervatori njemu nemaju pravo ulaziti u kuću, niti mu imaju pravo 'govoriti hoće li prominit cijev od vode ili struje'.

  • +10
Željko Kerum Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Niti mi imaju pravo govoriti hoću li opiturat škure ili zid. Ili hoću li nešto staviti lijevo ili desno. To oni nemaju pravo. Ja ne poštujem što oni govore. I više ih neću pustiti unutra. Da sam bija tamo ne bi ih pustija, nema šanse. Ali, jadni radnici, što oni znaju? Oni su ih pustili, došli su im u vrime ručka, i što će oni? Ali, kad su ti konzervatori takvi dušebrižnici, što ne skinu ternitu s krova. Je li to kulturno dobro, da je salonit na krovu kuće? To je lakrdija!', žestio se Kerum.

Prema vlasničkom listu, nekretnine na kojima radi Kerum (podrum i prizemlje) formalno glase na Pleon u vlasništvu Igora Sapunara, Kerumovog nećaka.

Njegova supruga Ana Sapunar je na čelu Upravnog odjela za prostorno planiranje, građenje i zaštitu okoliša Grada Splita iz kojeg Slobodnoj dva dana ne odgovaraju jesu li izdali neki akt vezan za ovu vilu.