ODABRANO 119 PROJEKATA

Ministarstvo objavilo rezultate poticaja za poduzetništvo u kulturi

03.08.2018 u 10:08

Bionic
Reading

Na Javnom pozivu za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2018. godini, koji su proveli Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, za sufinanciranje je odabrano 119 projekata od njih 267 prijavljenih

Riječ je o nastavku uspješne desetogodišnje suradnje na provedbi programa Poduzetništvo u kulturi, a ove godine ministarstva su kroz svoje proračune osigurala ukupno osam milijuna kuna, što je povećanje proračuna četiri puta u odnosu na prošlu i ranije godine, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo kulture.

Natječaj je bio otvoren za gospodarske subjekte koji djeluju u područjima izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske te audiovizualne djelatnosti, a prvi put su obuhvaćene videoigre, jedan od najpropulzivnijih segmenata kulturnih i kreativnih industrija.

Programom se potiče zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradnika, otvaranje i opremanje prostora i nabava opreme, promidžba, distribucija i jačanje kapaciteta kroz stručno usavršavanje namijenjeno isključivo za obavljanje poslovne djelatnosti.

U okviru odobrenih projekata financirat će se 33 nova zapošljavanja u okviru 50 odobrenih potpora za aktivnost 'Zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradnika u poslovne procese'.

  • +4
Rezultati Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo kulture

Odobreno je i 78 potpora za otvaranje i opremanje prostora te nabavu opreme, što će omogućiti bolje i efikasnije poslovanje, 59 potpora promidžbi i 18 distribuciji, jedanaest potpora za jačanje poslovnih kapaciteta kroz stručno usavršavanje.

U okviru književno nakladničke i knjižarske djelatnosti odobreno je 45 potpora u iznosu od nešto više od 3.5 milijuna kuna, od čega je 17 knjižarskih programa s ukupno odobrenim iznosom od 1.4 milijun kuna, a pet ih se odnosi na otvaranje novih knjižara.

Gospodarskim subjektima u književno-nakladničkom području odobreno je 28 potpora s ukupno odobrenih iznosom od preko 2.1 milijun kuna.

Odluke o dodjeli potpora donijeli su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, na temelju prijedloga četiriju povjerenstava za vrednovanje prijava sa svakog područja.