PODUZETNIŠTVO U KULTURI

Filmaši, knjižari, performeri, navalite: Osam milijuna kuna čeka da ih uzmete

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 07.05.2018 15:36
  • Objavljeno 07.05.2018 u 15:00
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministarstva kulture i gospodarstva raspisala su natječaj za poduzetništvo u kulturi, a ukupno će na četiri kategorije razdijeliti osam milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je najviši iznos koji se dodjeljuje na tom natječaju od njegova pokretanja prije deset godina. Po tri milijuna idu za književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost te audiovizualne djelatnosti, koje uključuju i videoigre, a po milijun će biti dodijeljeno područjima vizualnih, odnosno izvedbenih umjetnosti

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2018. godini objavljen je na stranicama Ministarstva kulture, a otvoren je 30 dana i mogu se prijaviti gospodarski subjekti koji djeluju u četirima područjima - izvedbenoj umjetnosti, književno-nakladničkoj i knjižarskoj djelatnosti, vizualnoj umjetnosti te audiovizualnoj djelatnosti koja obuhvaća, kao i prijedlog Zakona o AV djelatnostima, čije se donošenje uskoro očekuje, djelatnost razvoja i proizvodnje videoigara umjetničkog i kulturnog značenja.

Najviša potpora dosad

Iznos ovogodišnjeg natječaja nadmašuje prethodne godine - lani je na istom natječaju dodijeljeno dva milijuna kuna, a potom još četiri milijuna za resor knjižarstva i izdavaštva nakon što je propast Algoritma MK prijetila urušavanju cijelog sektora. U 2016. potpore su iznosile 1,8 milijuna kuna, a 2015., u mandatu Andreje Zlatar Violić i kasnije Berislava Šipuša, milijun i pol. Poduzetništvo u kulturi funkcionira od 2008., no porast lanjskog i ovogodišnjeg iznosa potpore uslijedio je nakon što je u natječaj nanovo uključeno i Ministarstvo gospodarstva, a ono nije sudjelovalo u ovom projektu nakon 2012. godine.

  • +35
  • +32

Nina Obuljen Koržinek

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Film, igre i knjige prioritet

Razlika između ovogodišnjeg natječaja i prethodnih je, ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, to što su ga nakon anketiranja dosadašnjih korisnika razdijelili na četiri navedena sektora, a potpore koje će moći dobiti u područjima audiovizualnih djelatnosti te izdavaštva i knjižarstva varirat će u rasponu od 50 do 250 tisuća kuna, dok će za vizualne i izvedbene umjetnosti ti iznosi biti od 20 do 100 tisuća kuna. Sredstva su namijenjena sufinanciranju zapošljavanja, konkretno sufinanciranju 50 posto troškova od bruto iznosa plaće, plaćanju vanjskih suradnika, kupnji opreme i otvaranju prostora, promidžbi, distribuciji te dodatnom usavršavanju, a odobravaju se do 85 posto troškova projekta. Kako je to ilustrirala ministrica kulture, potrebno je pomladiti knjižni sektor u kojem, za razliku od filmskoga, nedostaje mlađih kadrova koje tek treba ciljano obrazovati. Ističe i kako će putem ovog natječaja knjižarski i izdavački sektor imati mogućnost svoje poslovanje dići na novu razinu s obzirom na to da su dosad sufinancirana programska sredstva, a u maloj mjeri i dio potreban za razvoj tvrtki.

Održivost na tržištu

'Na ovaj način prepoznajemo da kultura može biti samoodrživa, ali ne bez potpora koje nisu samo programski dio', ističe ministrica Obuljen Koržinek, dodajući da je cilj razvijanja modela poticanja poduzetništva u kulturi omogućavanje održivosti na tržištu.

Podsjetimo, u prošloj godini velika kriza potresla je izdavački sektor nakon što je propao najveći lanac knjižara Algoritam MK te ostavio dug prema izdavačima i autorima koji se procjenjivao na oko 30 milijuna kuna. Ministarstvo kulture tada je 'uskočilo' posebnim natječajem vrijednim četiri milijuna, a otkup knjiga povećan je za 60 posto, što je iznosilo oko 16 milijuna kuna. Iako su neki bili nezadovoljni raspodjelom novca, prema nekim najavama, metodologija otkupa knjiga (koje se potom distribuiraju u knjižnice po Hrvatskoj) uskoro bi trebala biti promijenjena te bi, uz određeni dio naslova koji za otkup preporučuje Vijeće za knjigu što djeluje pri Ministarstvu kulture, bitnu ulogu pri odabiru naslova trebali imati knjižničari. Isto tako, kao jedan od problema koji su se iskristalizirali unazad prilično burnih mjeseci u knjižnom sektoru cijena je otkupljenih knjiga, kao i marže koje na knjige stavljaju knjižari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!