MOTOVUN

Obnova istarskih gradova na Školi arhitekture

04.08.2010 u 11:12

Bionic
Reading

Na 29. Međunarodnoj ljetnoj školi arhitekture zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta što će se od 5. do 12. kolovoza održati u Motovunu, glavna tema je obnova istarskih gradova u okviru stalnog ciklusa Tradicija, kreativnost i održivost.

U tom kontekstu, posebnu pažnju ove ćemo godine usmjeriti na uređenje javnih gradskih prostora, prije svega u Motovunu, tamošnjih trgova i zidina, budućeg studentskog doma te komunalne palače, kao i prilaznih cesta i stubišta, ali i na obnovu Istarske željeznice Parenzane i njenog tunela u Motovunu, najavio je voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture profesor Ljubomir Miščević, uoči otvaranja u četvrtak, 5. kolovoza.

Napomenuo je kako Škola, u odgovarajuće opremljenom Studijskom centru na glavnom motovunskom trgu, primjenjuje izvorne metode računalne podrške (CAAD) u kreiranju modela obnove gradova. "Tako osmišljenim i organiziranim radom, Škola prednjači već dvadesetak godina", ustvrdio je profesor Miščević.

Naglasio je kako su istraživanja i projekti za obnovu istarskih gradova od 2007. izrazito usmjereni na koncept održive arhitekture i održivog razvoja.

Uz brojne predavače i studente iz Hrvatske, ove će godine prema dosadašnjim najavama sudjelovati predavači i studenti iz Kanade, Danske, Austrije, SAD, Italije, Španjolske, Slovenije, Srbije, Makedonije i drugih zemalja.

U ovogodišnjem motovunskom programu održat će se i 3. međunarodni seminar o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskog projekta PASS-NET (IEE), 5. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture i 5. Međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s HDVLK i s društvom "Naša djeca" iz Motovuna.

Već tradicionalna izložba studentskih radova na kojoj se izlažu radovi prethodne generacije, otvorit će se 9. kolovoza u Multimedijskom centru LUKA u Puli, u suradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI). Uz izložbu radova 28. međunarodne ljetne škole arhitekture Motovun 2009. u kojoj su sudjelovali studenti i predavači iz devet država, izložit će se i radovi Međunarodne radionice Arhitektura fortifikacija 2009. Brijuni u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih radova bit će na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra u Motovunu.