U IZDANJU ŠKOLSKE KNJIGE

Nova zbirka pjesama Olje Savičević Ivančević

02.08.2021 u 15:21

Bionic
Reading

Nakladnik Školska knjiga objavio je novu zbirku pjesama Olje Savičević Ivančević "Zaljubljena u čitav svijet", koja prikazuje njezin pjesnički put od prvih pjesama u djetinjstvu do najnovije poezije za djecu a obogaćena je ilustracijama Ane Kovačić

Većina čitatelja poznaje Olju Savičević Ivančević kao suvremenu spisateljicu za odrasle, no bolji poznavatelji djela nagrađivane splitske prozaistice i pjesnikinje pamte je i kao autoricu slikovnica i dramskih tekstova za djecu, ističu iz Školske knjige.

Spisateljsku karijeru započela kao djevojčica

Malobrojnima je poznato da je Olja započela svoju spisateljsku karijeru još kao četrnaestogodišnja djevojčica zbirkom pjesama "Bit će strašno kada ja porastem", koja je objavljena u nakladi od tri tisuće primjeraka.

Izabrani stihovi iz toga davno objavljena pjesničkog prvijenca iznova su ukoričeni u slikovnici "Zaljubljena u čitav svijet", koja pokazuje autoričin pjesnički put od prvih pjesama o prijateljstvu, zaljubljenosti i traženju svoga mjesta u svijetu do najnovije poezije za djecu ispisane tijekom proteklih desetak godina u kojima je intenzivno pisala songove za kazališne predstave.

Nova zbirka pjesama za djecu i odrasle "Zaljubljena u čitav svijet" Olje Savičević Ivančević pruža jedinstveno čitateljsko iskustvo svim književnim sladokuscima, zaljubljenicima u poeziju i ljubiteljima znalački dizajniranih i ilustriranih knjiga, stoji u najavi.

Slikovnica privlači pozornost neobičnim formatom i odličnim ilustracijama Ane Kovačić, a trajno osvaja srca zaigranim, maštovitim i vedrim pjesmama koje, u neprekinutom nizu, oblikuju maestralan spomenar bezbrižnih dana djetinjstva. Prva tematska cjelina posvećena je dječjem svijetu, druga je nadahnuta morem i morskim životom, a u trećoj je opjevan lik oca, najpametnijeg i najjačeg superheroja, ali i čovjeka koji se plaši ljudi rođenih u drugoj boji.

Najstarija pjesma u zbirci, "Luda glava", nastala je kad je Olja Savičević Ivančević bila petašica, a dvije godine poslije ta je darovita učenica sedmog razreda osnovne škole u Kaštel Lukšiću osvojila prvu pjesničku nagradu na razini bivše države.

Odabir pjesama potpisuje urednica knjige Emica Calogjera Rogić, zaslužna i za neobičan format slikovnice harmonike/concertine, čija je posebnost u tome što se može listati i čitati kao klasična knjiga, dok je rastvoren dugačak 176 cm i može se čitati obostrano.

Maštoviti kontinuirani format uvjetovao je pristup ilustracijama koje potpisuje Ana Kovačić, s cjelinama koje se pretapaju jer nema klasičnog listanja stranica. Ilustracije su izvedene u digitalnoj tehnici, a glavni lik koji se pojavljuje kroz cijelu slikovnicu je djevojčica, simbol djetinjstva i odrastanja. Osim djevojčice u slikovnici ćemo naići i na mačka, galebove, rode, žapca, pa čak i jednu morsku sirenu.

Knjiga se može nabaviti u webshopu i svim knjižarama Školske knjige.

Knjige prevedene u 13 zemalja, a proza i pjesme na 30-ak jezika

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene i objavljene u trinaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni na tridesetak jezika. Uvrštavana je u mnoge domaće i strane izbore i antologije. Dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada. Njezin roman "Adio kauboju" nagrađen je francuskim Prix de premiere za najbolji strani roman 2020. Prošle je godine primila i regionalnu Ratkovićevu nagradu za zbirku poezije "Divlje i tvoje". Prema njezinim djelima postavljaju se kazališni komadi, snimaju kratki igrani filmovi te crtaju stripovi.

Ana Kovačić diplomirala je na zagrebačkom Studiju dizajna. Kao ilustratorica radi u raznolikim projektima u području nezavisne kulture i obrazovanja, ali i komercijalnim projektima za privatne naručitelje. Njezine ilustracije objavljene su u dječjem časopisu Brickzine i online i tiskanom izdanju zbirke stripa Komikaze.