PREDSTAVLJEN PROGRAM

Nova sezona ZKM-a posvećena 70. rođendanu; evo što ćemo gledati

13.09.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u sezoni 2017./18. imat će šest novih premijernih naslova koje će režirati Selma Spahić, Igor Vuk Torbica, Renata Carola Gatica, Bojan Đorđev, Edvin Liverić i Kristijan Ugrina, a nova sezona bit će, kako je najavljeno u srijedu u Zagrebu, u povodu 70. rođendana toga teatra, obilježena svim kazališnim izričajima "koji čine ZKM onim što on jest"

Novu kazališnu godinu teatra u Teslinoj najavila je na konferenciji za novinare u ZKM-u ravnateljica Snježana Abramović Milković. Istaknula je da će sezona 2017./18. ZKM-a obuhvatiti obljetničku godinu – ZKM naime iduće godine slavi 70 godina od svojeg osnutka.

"Stoga smo njome htjeli obuhvatiti sve segmente kazališnog stvaralaštva koji su obilježili proteklih ZKM-ovih 70 godina, a to znači dječje predstave, predstave za tinejdžere, suvremeni dramski tekst, klasici na suvremeni način, autorski teatar. To je sve što ZKM u stvari jest", rekla je Abramović Milković.

Premijerni naslovi sezone bit će predstava "Alisa u zemlji čudesa", za koju je autorski tekst po romanu Lewisa Carolla napisao Ivor Martinić; "Ono što nedostaje" koju po tekstu Tomislava Zajeca režira Selma Spahić, "Ljudski glas" po motivima monodrame Jeana Cocteaua u režiji Bojana Đorđeva, "Tit Andronik" Williama Shakespearea čiju režiju potpisuje Igor Vuk Torbica, te "Proba orkestra", koju postavlja Edvin Liverić.

Sezona počinje s predstavama za djecu i tinejdžere

ZKM veliki naglasak stavlja na rad s djecom i razvoj kreativnosti, ali i razvoj publike kroz predstave za djecu, pa će tako prvi novi naslov sezone biti, u programu 11. listopada, predstava za najmlađe "Zdrav i čisti dom, to je baš po mom", autorski projekt Kristijana Ugrine.

Redatelj i autor teksta Ugrina istaknuo je kako je riječ o edukativnoj predstavi koja, osim što djecu podučava tome koliko je bitno držati do osobne higijene, potiče razvijanje ekološke svijesti, te uči djecu potrebi za reciklažom i tome kako se otpad razvrstava, a namijenjena je djeci od 3 do 7 godina starosti.

"Ne volim reći da mi djecu ovdje nešto učimo, jer teško će išta naučiti ako već nisu negdje drugdje tome bila izložena. Mi ih samo podsjećamo i dajemo im potvrdu da je to zaista potrebno i važno", rekao je Ugrina, te najavio veselu i vedru predstavu koja će biti mješavina animacije, glazbe i glume.

Knjižica predstave bit će zapravo slikovnica s tekstom predstave koju su oslikala djeca iz učilišta ZKM-a. Predstava nastaje u okviru programa Inkubator.

Predstava za tinejdžere "Alisa u zemlji čudesa", čija će premijera biti 18. studenoga,  bit će, po riječima redateljice Gatice "velika predstava za malu publiku", koja nastaje u odličnim produkcijskim uvjetima, s velikom glumačkom i autorskom ekipom, a temeljena je na knjizi koju mogu čitati sve generacije i svaki put je iščitavati na novi i drugačiji način.

"Predstava cilja na tinejdžersku publiku, jer govori o putovanju odrastanja bez gubljenja onoga djetinjeg u sebi, no ideja je da to bude obiteljska predstava", rekla je Gatica.

Domaći dramski tekstovi i klasici u novom čitanju

Slijedi, 16. prosinca, premijera drame o "hrvatskoj obitelji u suvremenosti", "Ono što nedostaje", koju po tekstu za koji je Tomislav Zajec dobio nagradu Marin Držić postavlja cijenjena bosanskohercegovačka redateljica Selma Spahić, kojoj će to biti prva režija u Zagrebu.

Zajec je otkrio kako je riječ o "autorskom istraživanju" njegovog nagrađenog teksta.

U drugom dijelu sezone, u planu je, u siječnju, premijera drame "Ljudski glas" po tekstu Jeana Cocteaua u režiji beogradskog redatelja Bojana Đorđeva.

Đorđev je kazao kako mu je izuzetno drago što se ponovno vraća u ZKM, gdje je već režirao 2011. Tada je postavio predstavu koja je angažirala muški dio ansambla toga teatra, a ovaj put bit će to predstava za ženski dio ansambla ZKM-a, i to ne samo za jednu već za četiri glumice, u tekstu koji je "jedna platforma za glumačku bravuru", rekao je.

"To je drama specifična po svojoj formi jer je riječ o telefonskom razgovoru u kojemu imamo prilike čuti samo jednu stranu tog razgovora – žensku, i to žene koja je ostavljena", rekao je Đorđev. Kako je originalni tekst napisao 1930. godine "gay muškarac koji piše ženski monolog", odlučio je u predstavi izvorniku dodati "još neke ženske glasove, ali koje su napisale žene".

Za konac ožujka najavljena je premijera Shakespearova "Tita Andronika", kojom se nakon velikog uspjeha "Hinkemanna" u ZKM vraća Igor Vuk Torbica.

Krvava i brutalna Shakespeaerova tragedija bit će na pozornici ZKM-a postavljena kao klasik u novom čitanju. Vuk Torbica rekao je kako je ZKM teatar kojemu se uvijek vrlo rado vraća, a posebno je sretan što će upravo tu postaviti "svojeg prvog Shakespearea".

"Moja je želja da na neki način artikuliramo Shakespearea i uprizorimo ga van predrasuda o nekakvom uznesenom, epskom kazalištu, već da idemo jednom drugom stanom, drugom ulicom", istaknuo je.

Fellinijevski fantastičan kraj sezone

Posljednja premijera sezone bit će, u svinju 2018. predstava "Proba orkestra", za koju po filmskom scenariju Brunella Rondija i Frederica Fellinija novi tekst piše Nina Mitrović, a režiju potpisuje Edvin Liverić.

"Riječ je o velikoj ansambl predstavi - glumi čak 20 glumaca, koja nastaje po kultnom filmu iz 1978., u kojemu se Fellini bavi krizom društva, uz poruku da smo svi mi uključeni u tu krizu i svi za nju odgovorni. Bit će jako zanimljivo vidjeti što se u tih 40 godina promijenilo, odnosno, nije promijenilo", rekao je Liverić.

"To je jedna socijalna alegorija koja govori o društvu u kojem živimo, koja nudi jedan presjek društva i to kroz instrumente, u pravoj maniri jednog fellinijevski fantastičnog realizma", dodao je.

Kazalište koje ne progovara o svojem vremenu "ne tiče nas se i nije zanimljivo", smatra redatelj, a ono što njega stoga posebno zanima je "što danas nama nosi 'proba orkestra' i koji smo mi to orkestar". S time na umu će Nina Mitrović nadopisati Fellinijev tekst.

Uz najavljene nove naslove, ZKM nastavlja s reprizama hit predstava iz prethodnih sezona, kao što su "Črna mati zemla", "Hinkemann", "Sherlock Holmes", "Čarobni brijeg", "Ovo bi mogla biti moja ulica" i drugi.

  • +17
Črna mati zemla Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Također, nastavlja se i praksa gostovanja istaknutih predstava i kazališta. U ZKM-u će, među ostalim, gostovati predstave u sklopu Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, ugostit će umjetničku organizaciju VRUM, u listopadu dolazi beogradski Bitef teatar s predstavom "Drugovi ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti", a nastavljaju se i tribine sa Srđanom Sandićem, od kojih će se prva, na rasporedu 23. listopada, baviti temom romana "u raljama drame".

Sandić je najavio zanimljivu listu gostiju i po jednu tribinu svaki mjesec "koja će dati glas ljudima koji teatar misle na drugačiji način".