TEŠKE POSLJEDICE

Nora Krstulović o apelu koji je potpisalo gotovo 4000 kulturnjaka: Kriza zbog koronavirusa nekima od nas će trajati sigurno do jeseni

16.03.2020 u 15:21

Bionic
Reading

Nora Krstulović glavna urednica portala teatar.hr i Zoran Marić, direktor INmusic festivala, predstavili su na Četvrtom programu HRT-a, u Studiju 4, apel za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi, osobito ugroženoj proteklih dana zbog aktualne situacije s koronavirusom.

Naime, osim što je, kao i ostatak opće populacije zdravstveno ugrožena koronavirusom, hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni izravno je ugrožena egzistencija jer su zatvorena kazališta, muzeji, galerije, otkazani i odgođeni koncerti…. Apel je dosad potpisalo nešto manje od 4000 kulturnih djelatnika iz raznih sektora, kazala je Krstulović u emisiji.

Najavila je da se očekuje da će kriza u izvedbenom sektoru trajati sigurno do jeseni, čak i ako se zdravstvena situacija stabilizira do travnja. 'Ljude će biti još neko vrijeme strah dolaziti na javna mjesta i veća okupljanja, bit će financijski iscrpljeni, a i nama će trebati vremena da ponovo okupimo djelatnike i pokrenemo sve te složene mehanizme', kazala je Krstulović.

Što se tiče INmusic festivala, Zoran Marić je kazao da oni prate situaciju. 'Nitko od izvođača za sada ne planira otkazivanje nastupa, nego je uglavnom je riječ odgađanju događanja', naglasio je.

Krstulović je dodala da ne zna tko bi drugi osim države i Ministarstva kulture mogao pomoći umjetnicima, prekarnim radnicima i kulturnom sektoru u ovoj situaciji. 'Očekivali smo upute čim je krenula kriza jer prvo su se otkazivala javna okupljanja i kulturni događaji', kazala je dodavši da im se, međutim, nitko nije javio, a da u sektoru ima ljudi koji su na rubu egzistencije jer sada više nemaju nikakvih prihoda, ni mogućnosti da do njih dođu, a nisu ni kreditno sposobni, niti imaju dozvoljene minuse na računu jer nisu zaposleni.

'Moramo se za njih pobrinuti', kazala je Krstulović i dodala da bi velika pomoć bila već kad bi država i lokalna samouprava ispunile ranije preuzete obaveze. 'Grad Zagreb još nije isplatio sva sredstva odobrenih programa u kulturi za 2019.', upozorila je.

Marić: Nastupilo je stanje više sile nezapamćenih razmjera

Marić je dodao da je nastupilo stanje više sile nezapamćenih razmjera i ne mogu vrijediti normalna pravila. 'U stanju više sile ne može se društvo braniti bez solidarnog djelovanja, svi moramo biti odgovorni i solidarni da preživimo krizu, ali i da umanjimo ekonomske posljedice koje će se tek pojaviti. Njemačka je već najavila da će poduzeti sve mjere. Odobrit će koliko god je deficit potreban u proračunu', naglasio je Marić.

Na pitanje može li pomoći najavljeno emitiranje dodatnog kulturnog programa na HTV 3, Nora Krstulović je odgovorila da to ne može biti supstitut, ali je 'ohrabrenje da kultura ne nestane posve iz života naših sugrađana'. 'Neke umjetničke grane moraju se konzumirati uživo', pojasnila je i najavila da danas kreće kanal na YouTubeu na kojemu će se emitirati i proizvoditi kulturni sadržaji za djecu i mlade. Na tom kanalu će za sada glumci i glumice čitati priče za djecu, a s vremenom će se program obogatiti sadržajima i za ostalu populaciju. 'Trudimo se sa svoje strane olakšati situaciju koliko je moguće'.

Među zahtjevima inicijative je odgoda plaćanja PDV-a. 'To su mjere koje se odnose na poslovne subjekte u našem sektoru', pojasnila je Krstulović i naglasila kako je nužno žurno osnivanje fonda solidarnosti. 'To je trend svugdje u Europi. Najavila ga je i njemačka ministrica koja je kazala kulturnim radnicima da neće biti zaboravljeni'.

Marić je kazao kako je sada isplivao na vidjelo neravnopravan tretman nezavisne kulture.

Krstulović je još govorila i o mjerama koje bi za prvu ruku olakšale preživljavanje nezavisnim umjetnicima, kao što su oslobađanje od plaćanja najamnine u gradskim i državnim prostorima te brži povrat poreza. 'Većina mjera koje smo predložili ne iziskuje nikakva dodatna ulaganja. Nažalost nas iz nezavisne kulture nitko nije kontaktirao, pa smo se sami organizirali i dostavit ćemo procjene dionika u kulturnom sektoru jer nas, ponavljam, nitko nije kontaktirao', naglasila je Krstulović.

Ministarstvo kulture jučer je ponovilo poziv strukovnim udrugama i predstavnicima pojedinih sektora u području kulture koji će posebno biti pogođeni društvenim i gospodarskim posljedicama nastale epidemije da objedine sve analize i preliminarne procjene i dostave ih Ministarstvu.

'S obzirom na raznolikost umjetničkih područja, Ministarstvo kulture stoga poziva sve strukovne udruge i predstavnike nazavisnog kulturnog sektora u trenutcima krize identificiranog kao posebno fragilnog, da dostave procjene učinaka kako bi prijedlog mjera mogao biti što egzaktniji i prilagođen svim segmentima nezavisnog kulturnog sektora i njihovim stvarateljima', naveli su iz Ministarstva.

Krstulović se o tome oglasila jučer na Facebooku.

'Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ima adrese i kontakte svih umjetničkih organizacija registriranih u RH, kao i svih subjekata koji su se ikad javili na bilo koji natječaj za javne potrebe u kulturi RH. Iz meni nepoznatog razloga isto to Ministarstvo NIJE na sve već spomenute adrese odaslalo ovaj poziv, nego ga je ležerno samo objavilo na svojim web stranicama. Mi ga u redakciji Teatar.hr nismo dobili ni kao priopćenje. Možda u doba krize ne treba 'komunikacijskim stručnjacima' gledati u adremu', napisala je Krstulović podsjećajući još jednom da je tu apel za očuvanje nezavisne domaće kulturne scene, za sve one koji su poziv dobili, a ipak ne znaju što bi Ministarstvu odgovorili.