OTKAZI SA SVIH STRANA

Korona je slomila kulturnjake, nadaju se hitnoj pomoći države: 'Ljudima je ugrožena egzistencija'

13.03.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Mjere opreza zbog kojih se, radi sprečavanja daljnjeg širenja koronavirusa, otkazuju sva javna okupljanja, izravno je pogodila brojne radnike u kulturi koji žive od sada im otkazanih koncerata i predstava. Što će biti s njima ako potraje ovakva situacija?

Koronavirus za velik broj domaćih kulturnih radnika znači gotovu sezonu i ozbiljno ugroženu egzistenciju. Jedan od njih je i glumac i redatelj Miran Kurspahić, koji je među prvima, prije dva dana, otkazao izvedbu predstave 'Žrtve zemljopisa' u KunstTeatru.

'Kad si u doista nezavisnom kazalištu, zakoni tržišta su doista neumoljivi, ergo, nema prodanih karata - nema predstave. Nadam se da će se panika smiriti, virus uginuti i nestati, a žrtve izvući te da se vidimo idući mjesec još bolji i jači', poručio je Kurspahić, voditelj nezavisnog kazališta Rebel s kojim nastupa u raznim prostorima, poput KunstTeatra i MSU-a.

KunstTeatar, inače, može ugostiti oko pedeset ljudi, ali prodaja karata za predstavu ovih je dana svejedno stala. Bilo je svega par prodanih, a onda su i one otkazane. 'Nemamo novca kao Rebel da ulazimo u minus zbog najma prostora i tehnike, potrošnog materijala za predstavu i još da igramo za džabe. I, naravno, nema smisla bez publike', komentirao je Kurspahić na Facebooku prije nego što je definitivno odlučio otkazati predstavu.

  • +8
Izvedba predstave 'Victims4Life - Žrtve za život' u zagrebačkom MSU u rujnu 2019. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Silvija Dogan

U telefonskom razgovoru danas rekao nam je kako nezavisni kazalištarci, predvođeni kazališnom redateljicom Norom Krstulović, pokušavaju stvoriti platformu i iznaći rješenje, definirati koje bi konkretne mjere mogle pomoći domaćoj nezavisnoj sceni da prebrodi ovu krizu.

'Jedno od mogućih rješenja o kojima smo razgovarali jest uspostava fonda solidarnosti kakav je predložen u Njemačkoj, a u kojemu bi bila sredstva od otkazanih događanja u javnim ustanovama ili onih u sklopu EPK Rijeke 2020. Jedino je pitanje kako postaviti kriterije za njihovu raspodjelu, ali u svakom slučaju već sada moramo reagirati. I inače nas s nezavisne kulturne scene ne doživljavaju, a ako sad ne budemo glasni, preći će preko nas i pokopati nas. Iako je zabrana okupljanja razumna mjera, nama to znači da doslovno sve staje, nema nikakvih izvedbi, a one su mnogima, pa i meni samom, jedini izvor prihoda. Pitanje je i dokad će ovo sve trajati, koliko mjeseci, kad će se situacija smiriti dovoljno da kažemo da je sigurno od virusa, a onda i kad će se ljudi okuražiti da ponovno počnu izlaziti', napominje Kurspahić dodajući kako je i ljudima u glazbenoj industriji vrlo teško, budući da su posve ovisni o javnim okupljanjima. Organizatori koncerata, klubovi i glazbenici kojima su svi nastupi otkazani teško će stati na noge.

'Situacija je zeznuta za ogroman broj djelatnosti', kaže nam multimedijski umjetnik Ivan Marušić Klif koji je u utorak u zagrebačkoj Laubi otvorio izložbu 'Klizanje u nepoznato'.

'Cijeli niz zanimanja i biznisa koji ovisi o javnim okupljanjima u potpunosti je blokiran, svi su ostali bez prihoda, samostalni umjetnici koji žive od honorara, kazališni i scenski tehničari... svi oni ostaju bez sredstava za život. Biznisi iz ove struke - PR agencije, rental firme, itd., koji imaju zaposlene i tko zna kolike kredite, neće moći dugo izdržati. Svi koji djeluju u širokom polju kulture, a ne rade u nekoj javno financiranoj instituciji, u vrlo su nepovoljnom položaju', napominje Ivan Marušić Klif dodajući kako bi bilo pametno da se s mogućim rješenjima i zahtjevima da se isti uvedu ide zajedno, kako bi se postupak što više ubrzao.

Strukovne udruge, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika i Ministarstvo kulture trebali bi hitno predložiti mjere koje bi mogle pomoći najugroženijima, kaže. 'Ali isto tako mi je jasno da je puno drugih djelatnosti ugroženo na isti način. Nadam se da će mjere za ublažavanje posljedica ove krize biti pravilno raspoređene i da najugroženiji neće biti zaboravljeni', poručuje.

Hrvoje Kovačević, predsjednik HZSU-a, na pitanje kojim konkretnim mjerama namjeravaju pomoći svojim članovima, kaže kako su u kontaktu s umjetnicima koji su najviše ugroženi otkazivanjem javnih događanja te da prate kako se ovaj problem rješava u drugim zemljama.

'Koliko god bile očekivane, mjere otkazivanja javnih događanja donesene su ovaj tjedan, pa u hodu razrađujemo strategiju djelovanja. Ljudima je ugrožena egzistencija i treba naći novac. Država je ta koja svakako treba uskočiti, no i na nama umjetnicima je da budemo kreativni u smišljanju rješenja. I sada je važnije nego ikad da budemo složni', kaže Kovačević.

S Ministarstvom kulture su, dodaje, odmah kontaktirali.

'Oni su nadležni za prikupljanje sredstava za ovu svrhu. Moj je dojam da su u Ministarstvu kulture ozbiljno pristupili ovom problemu. Tijekom telefonskog kontakta upućeni smo na savjetnicu koja je zadužena za rješavanje ovog pitanja i kojoj prosljeđujemo upite i prijedloge umjetnika. Poslali smo i dopis Ministarstvu kulture u kojemu predlažemo sastanak. Treba naći sredstva za fond iz kojega bi se pomagalo ugroženim umjetnicima te način na koji sredstva raspodijeliti', kaže Kovačević kojemu je zbog koronavirusa odgođen niz tribina za poticanje čitanja koje organizira Društvo hrvatskih književnika.

'Uz to će mi očito biti otkazane i promocije romana 'Ministar u jezeru' koja je iz tiskare izašao baš ovih dana. Izravna i neizravna materijalna šteta je velika, no svakako sam u povoljnijem položaju od onih koji ovise o kazalištu, na primjer, ili onih koji mjesecima pripremaju veliku izložbu likovnih djela. Zahvaljujući ovim mjerama imat ću više vremena za pisanje', kaže Kovačević.

Iz Ministarstva kulture su se sinoć prvi put oglasili oko problema koronavirusa, priopćenjem u kojemu podsjećaju na usvajanje mjere kojom se do daljnjega odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi, a koja će u području kulture utjecati na organizaciju kulturnih događanja. O tome kako konkretno namjeravaju pomoći kulturnjacima kojima je, u periodu dok vladaju mjere protiv širenja koronavirusa, izravno ugrožena egzistencija, u priopćenju su izvijestili da su još uvijek u fazi razmatranja.

'Ministarstvo kulture je u okviru pripreme mjera Vlade za ublažavanje posljedica epidemije prije nekoliko dana započelo s konzultacijama s pojedinim dionicima u području kulture i umjetnosti te s relevantnim udrugama i predstavnicima pojedinih sektora koji će zbog otkazivanja kulturnih događanja prvi osjetiti negativne financijske efekte otkazivanja.

Zbog ograničavanja putovanja očekuje se odgađanje ili otkazivanje programa financiranih programskim sredstvima međunarodne kulturne suradnje te će Ministarstvo kulture u narednim danima izdati upute vezane uz realizaciju financijskih sredstava već odobrenih za programe koji se zbog posljedica novonastale situacije neće moći realizirati te se moraju odgoditi ili otkazati.'

'Pozitivno je što se Ministarstvo kulture jučer oglasilo najavom mjera i nadam se da će brzo donijeti vrlo konkretne i korisne oblike pomoći u prevladavanju krize', kaže nam grafička dizajnerica Ira Payer iz zagrebačkog Superstudija.

'Pod vrlo brzo mislim nekoliko dana. Jer kulturni sektor je i inače u nezavidnoj situaciji, funkcionira od projekta do projekta i svako odstupanje od plana nosi sa sobom probleme. Ova situacija u kojoj se otkazuju programi planirani mjesecima pa čak i godinama, pogubna je za sektor kulture, osobito naravno za sve one dionike čiji osnivači nisu javna tijela. Mislim da je neophodno da se sva strukovna udruženja uključe i daju svoje prijedloge ili još bolje - zahtjeve, jer svatko od njih najbolje poznaje svoje članstvo i specifične probleme s kojima se sad suočava. Mi dizajneri imamo čak i tu sretnu okolnost da možemo dosta toga praktično odraditi i na daljinu, no naravno pitanje je hoćemo li imati što raditi i za koga', kaže Payer.

Danas su, nastavno na brojne upite vezane uz utjecaj i posljedice razvoja situacije oko epidemije COVID-19, iz Ministarstva kulture rekli i to da nezavisni sektor smatraju jednim od najranijivijih među onima koji će u području kulture osjetiti negativne financijske efekte otkazivanja događanja. Donesene mjere, napominju, vrijedit će za sve sektore unutar kulturne zajednice.

'U narednim danima izdat će se preporuke za postupanje i informacije o načinu i sustavu potpore koji će se realizirati kao jedna od mjera u okviru pripreme mjera Vlade RH za ublažavanje posljedica epidemije', najavili su iz Ministarstva iz kojeg apeliraju na sve umjetnike, kulturne djelatnike, ravnatelje ustanova i organizatore kulturnih događanja da slijede i provode mjere svih dosad donesenih uputa i preporuka Stožera civilne zaštite RH.