MLADI UMJETNICI

Niko Mihaljević dobitnik Nagrade Radoslav Putar

10.06.2016 u 10:10

Bionic
Reading

Finalisti Nagrade Radoslav Putar 2016. za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika do 35 godina predstavili su se u četvrtak navečer izložbom svojih radova u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a najboljim mladim umjetnikom za 2016. proglašen je Niko Mihaljević.

Mihaljević je diplomirao i magistrirao na studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te još jednom magistrirao na ArtEZ Institute of Arts u Arnhemu u Nizozemskoj. Izlaže na području dizajna i likovnih umjetnosti od 2012., živi u Zagrebu, a radi kao predavač asistent na Odjelu medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiti će priliku boraviti na dvomjesečnom rezidencijalnom programu u Residency Unlimited u New Yorku, tijekom veljače i ožujka 2017., a u Institutu za suvremenu umjetnost imat će samostalnu izložbu. Mihaljević je izjavio kako je jako sretan zbog nagrade, poznate po kvalitetnim umjetnicima, na koju se prvi puta prijavio.

Nagrada Radoslav Putar dodjeljuje se 15. godinu za redom, svake godine prijavi se 50-ak umjetnika, a utemeljio ju je i organizira Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba, u partnerstvu s riječkim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti (MMSU).

Dobitnika i ovogodišnje finaliste izabrao je žiri u kojemu su bili dobitnik Nagrade Radoslav Putar za 2015. Dino Zrnec, kustosica Galerije SC iz Zagreba Ksenija Baronica, direktor i osnivač ACAX-a u Budimpešti Barnabás Bencsik, kustosice riječkog MMSU Nataša Šuković i Ksenija Orelj te ravnatelj tog muzeja Slaven Tolj.

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izložbom se predstavilo svo četvero finalista nagrade Radoslav Putar, uz dobitnika nagrade Niku Mihaljevića (1985., Split), izlažu i Marija Ančić (1982., Sarajevo), Luka Kedžo (1986., Dubrovnik) i Mario Matoković (1985., Osijek)

Nagrada Radoslav Putar je organizirana u suradnji s mrežom Young Visual Artists Award (YVAA), Residency Unlimited (RU) i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka, koju je inicirala Wendy Luers izThe Foundation for a Development of a Civil Society.

Wendy W. Luers je 1990. u Čehoslovačkoj, zajedno s predsjednikom Vaclavom Havelom i grupom umjetnika disidenata, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, s namjerom da se umjetnicima mlađima od 35 godina prizna umjetnička izvrsnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD-u.

YVAA je osnovan je kao međunarodna mreža sličnih nagrada, a sada tu mrežu čini 10 europskih država - Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija i Bugarska. Residnecy Unlimited je od 2015. organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u New Yorku.

Izložba finalista Nagrade Radoslav Putar otvorena je do 3. srpnja.