'Zabranjena bilježnica'

Nakladnik OceanMore objavio je prvi hrvatski prijevod knjige koju obožava i Elena Ferrante

28.02.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Kad je 1952. objavljena 'Zabranjena bilježnica', treći i najpopularniji roman autorice Albe de Céspedes, ona se zlatnim slovima upisuje u povijest talijanske književnosti na čijim će temeljima izrasti recentna talijanska proza

Naklada OceanMore objavila je prvi hrvatski prijevod knjige "Zabranjena bilježnica" Albe de Céspedes, smatrane jednom od najznačajnijih talijanskih i europskih književnica 20. stoljeća čije knjige Elena Ferrante naziva "knjigama ohrabrenja".

Alba de Céspedes (Rim, 1911.) unuka je prvog predsjednika Kubanske republike (1868.) pravnika i zemljoposjednika Carlosa Manuela de Céspedesa, oca nacije. Njezin otac, istog imena kao i djed, bio je diplomat i sam kratko predsjednik Kube (1933.), oženjen za Talijanku Lauru Bertini y Alessandri. Alba s dvadeset godina počinje raditi kao novinarka, a prvijenac "L’anima degli altri" objavljuje 1935.

Za vrijeme rata bila je aktivna u pokretu otpora te je dvaput bila u zatvoru. Do smrti 1997. objavila je dvadesetak knjiga, pisala je prozu, poeziju i dramske tekstove. Godine 1938. roman "Nessuno torna indietro" (Nikome nema povratka, 1941.) doživljava senzacionalan uspjeh, objavljen je u više od 40 izdanja i preveden na više od dvadeset jezika. Drugo njezino slavno djelo opsežan je roman "Na njenoj strani" (Dalla parte di lei, 1949.), objavljen u hrvatskom prijevodu 1960. godine.

'Zabranjena bilježnica' njezin je treći i najpopularniji roman

Kad je 1952. objavljena "Zabranjena bilježnica", njezin treći i najpopularniji roman, de Céspedes se zlatnim slovima upisuje u povijest talijanske književnosti na čijim će temeljima izrasti recentna talijanska proza.

Napisan u dnevničkoj formi, roman je intimna ispovijest Valerije, supruge, majke i službenice koja živi u Rimu urednim i skromnim građanskim životom. Kada svoje misli i osjećaje počne zapisivati u malu crnu bilježnicu, Valerija ne sluti kako će to postati dnevnik rasapa njezinih iluzija koje je gajila o braku, djeci i krhkom komforu građanskog života.

"Majstorski i nevjerojatno moderno ispisan ženski unutarnji monolog polako nam otkriva stvarnu pozadinu ljubavničkih, majčinskih i prijateljskih odnosa iza brižno izgrađene fasade", stoji u najavi.

Alba de Céspedes "Zabranjenom bilježnicom" potvrdila je status jedne od najznačajnijih talijanskih i europskih književnica 20. stoljeća - njezin je spisateljski opus utjecao na mnoge suvremene autorice poput Elene Ferrante, koja njezine knjiga naziva "knjigama ohrabrenja", ističu iz OceanMora.

Danas je upravo roman "Zabranjena bilježnica" zaslužan za povratak ove autorice u fokus interesa čitatelja i književnih kritičara diljem svijeta, poručuju.

Prijevod na hrvatski potpisuje Antonija Radić.