'Ni koraka više'

Naklada Ljevak objavila roman jedne od najčitanijih suvremenih slovenskih književnica

24.03.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Naklada Ljevak objavila je knjigu 'Ni koraka više' jedne od najčitanijih suvremenih slovenskih književnica Janje Vidmar, u Sloveniji već više puta rasprodan roman koji je kritika proglasila jedinstvenim putopisom čovjekovim duhovnim krajolikom

Janja Vidmar, autorica je i scenaristica, priznata u domovini i inozemstvu, prevođena na brojne jezike. Napisala je više od 40 djela za djecu i mlade, među kojima se ističu socijalno psihološka proza i izuzetno zapaženi kriminalistički romani. Dobitnica je praktički svih nagrada za književnost za mlade u Sloveniji. U Hrvatskoj su joj objavljena tri romana za mlade "Bucka" (2006.), "Kebarie" (2013.) i "Pink" (2014.).

Osim knjiga piše i scenarije za emisije za djecu, a napisala je i scenarij za slovenski cjelovečernji film "Blues za Saru" (1997.). U posljednje se vrijeme sve više posvetila pisanju za odrasle. U suautorstvu s Boštjanom Videmšekom napisala je ratni roman "Treća mogućnost", a nedavno joj je objavljena društvena satira "Naš Tone ne tone".

Njen roman "Ni koraka više" priča je o jednom životu, jednoj sudbini, o življenju punim plućima umjesto odrađivanja, o prepuštanju drugima da nas uče i da od nas uče, o istinskom življenju kao putu, o ljubavi kao pokretaču umjesto pukog balzamiranja i pravljenja mita… o svjetski poznatom hodočasničkom El Caminu, Putu sv. Jakova, koji je obilježio živote mnogih.

Četrdesetdevetogodišnja Alenka nekada je bila perspektivna mlada sportašica, u sretnoj vezi, ponekad i previše svjesna sebe i svijeta oko sebe. No onda je jedan tragični događaj izokrenuo sve… Svijet se suzio na veličinu tijesne odjeće i počeo ju je sve više stezati. Strah od gubitka. Strah od života. trah od gubitka života. I tako trideset godina. Sve dok je nova životna nedaća – sestrina teška dijagnoza – ne prodrma i opet ne baci u žrvanj života, ali ovaj put je to posljednja prilika.

Kritika je roman opisala kao jedinstveni putopis čovjekova duhovnog krajolika, sliku čovjeka koji prolazi kroz različita psihička stanja kako bi ponovno osjetio volju za životom i ljubavlju čije je čitanje poput hodanja - "hodamo kako bismo svoj život vidjeli s distance".

Roman je u Sloveniji u više navrata rasprodan, a autorica već piše završnu knjigu trilogije.

Knjigu je na hrvatski prevela Anita Peti Stantić.