profram filmova

Najveće melodrame Douglasa Sirka u Tuškancu

26.01.2021 u 12:15

Bionic
Reading

Filmom 'Imitacija života' u srijedu, 27. siječnja u zagrebačkom kinu Kinoteka otvara se program filmova Douglasa Sirka, najznačanijeg redatelja u žanru melodrame u povijesti američke kinematografije

Do 3. veljače prikazat će se osam njegovih najcjenjenijih melodrama, realiziranih za studio Universal. Klasično žanrovsko ostvarenje, 'Imitacija života' (1959), jedno je od komercijalno najuspješnijih holivudskih melodrama 1950-ih, koje je vratio publiku takvim filmovima i aktualizirao temu međurasnih odnosa, koja je dotad u Hollywoodu bila većinom izbjegavana.

U četvrtak slijedi 'Zapisano na vjetru' (1956), priča o ljubavnom četverokutu, ovjenčana Oscarom za najbolju sporednu glumicu (Dorothy Malone), a glume još Rock Hudson, Lauren Bacall i Robert Stack.

Za petak je najavljen film 'Veličanstvena opsesija' (1954), koji je u vrijeme izlaska film ostvario izuzetan komercijalni uspjeh i Rocka Hudsona promovirao u veliku holivudsku zvijezdu. Program se nastavlja u subotu filmom 'Sve što nebo dopušta' (1955), u kojem romantične protagoniste tumače Rock Hudson i Jane Wyman.

Kako se podsjeća u najavi, film isprva nije naišao na osobito odobravanje dominantno američke kritike, dijelom i zbog intrigantnog prikaza malograđanštine u američkom društvu sredinom 1950-ih, no s vremenom stekao izniman ugled. 

Slijede romantična ratna drama 'Doba ljubavi i doba smrti' (1958), ekranizacija istoimenog romana Ericha Marie Remarquea, 'Sve što želim' (1953), utemeljen na romanu američke književnice Carol Ryrie Brink i pustolovna melodrama 'Potamnjeli anđeli' (1957), adaptacija romana 'Pylon' Williama Faulknera koji je Sirkov film proglasio najuspjelijom adaptacijom nekog svog djela.

Program završava iduće srijede filmom 'Uvijek postoji sutra' (1955), drugom adaptacijom romana Ursule Parrott u kojoj glume Fred McMurray i Barbara Stanwyck. Revalorizaciju tog američko-njemačkog redatelja, pravim imenom Hans Detlef  Sierck (1897- 1987) u velikoj je mjeri svojim publicističkim i redateljskim radom potaknuo njemački redatelj Rainer Werner Fassbinder.