online projekcije

Nakon pet dana filmskih projekcija završena Filmska naSTAVa

15.01.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Edukativni filmski program Filmska naSTAVa, koji se zbog pandemije umjesto u kinu Tuškanac održao online, završio je u petak, nakon pet dana filmskih projekcija, razgovora i podučavanja o filmu

Tijekom zimskog ciklusa Filmske naSTAVe, organizirane ove godine u suradnji s Factumom, polaznici su gledali pet dokumentarnih filmova nastalih u toj produkcijskoj kući koja je u dvadeset godina postojanja realizirala više od 80 dokumentarnih filmova koji su osvojili niz međunarodnih nagrada.

Nakon online projekcije filmova, polaznici su putem online platforme s predavačima analizirali i interpretirali pojedini film, čime su se filmski opismenjavali, a u skladu s time i produbljivali svoje razumijevanje filmskog jezika.

Gost programa bio je Nenad Puhovski, osnivača Factuma, koji je održao predavanje i odgovarao na brojna pitanja polaznika.

Iz Hrvatskog filmskog saveza izvijestili su da je bilo više od 200 polaznika, među kojima su bili i mnogi izvan Zagreba koji su mogli sudjelovati zahvaljujući online održavanju.

Jedna od osnivačica i predavačica Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac, Ana Đordić, rekla je da ju je oduševilo što  je toliko učenika spremno tijekom svojega zimskog odmora dodatno se educirati, i to svojevoljno.

"Mogli su odabrati svoje praznike provesti u dokolici, no odabrali su Filmsku naSTAVu. Zato zaslužuju svaku pohvalu", dodala je. Pohvalila je i suradnju s Factumom te kolege nastavnike, koji tijekom praznika imaju niz radnih obveza, što su sudjelovali i time pokazali "nevjerojatan entuzijazam i želju za vlastitim usavršavanjem, kao i želju da novostečena znanja prenesu učenicima." 

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Ima i preporuke Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta, Akademije dramske umjetnosti i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga filmskog arhiva i portala Medijska pismenost.