histrionski dom

Na 12. Bobijevim danima smijeha najbolja predstava 'Zakon Zagore'

24.11.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Na 12. Bobijevim danima smijeha, Bobijevu nagradu za najbolju predstavu ponijela je predstava 'Zakon Zagore' autora i redatelja Ivana Lea Leme u produkciji Gradskog kazališta mladih iz Splita, izvijestili su organizatori u četvrtak naveče

Riječ je o predstavi kojoj uspijeva ono najteže - potpuno komunicirati s publikom, a pritom biti i umjetnički relevantnom. Izvrstan tekst i lepršava režija Ivana Lea Leme čini ovu ljubavnu Odiseju kroz našu recentnu prošlost pravom poslasticom u kojem niti jedan element kazališnog izričaja ne zaostaje: od sjajnih glumačkih izvedbi, preko upečatljivih scenografije, kostimografije i šminke, sve do efektne glazbe, scenskog pokreta i oblikovanja svjetla, istaknuli su iz Ocjenjivačkog suda.

Ocjenjivački sud 12. Bobijevih dana smijeha bio je u sastavu: glumica Ankica Dobrić, predsjednica, predstavnik publike Branko Babac i redatelj Ivan-Goran Vitez.

Izrazili su zadovoljstvo brojnošću i kvalitetom prikazanih predstava koje su privukle velik broj gledatelja pokazujući da su, 'u teškim i dramatičnim vremenima, radost i zadovoljstvo koje ova vrsta teatra donosi posebno važni'.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Janu Kerekešu za ulogu Hrvoslava u predstavi 'U zdrav mozak' Kerekesh teatra. 'U predstavi u predstavi u kojoj pratimo šestoro duševnih bolesnika, Jan je uspio postići izvrstan balans između komičnosti i autentičnosti, učinivši svog Hrvoslava likom kojem se ujedno možemo i smijati i razumjeti ga, ne upavši u zamku prevelike karikaturalnosti', istaknuli su.

Bobijevu nagradu za najbolju žensku ulogu dobile su dvije glumice, za istu ulogu tj. verzije iste uloge. Lidija Florijan kao Anđelija u 'Zakonu Zagore' uvodi nas i izvodi iz tragikomične priče o ljubavi i životu dvoje od milja prozvanih Vlaja. Lidijina izvedbe protagonistice Anđe zrači glumačkom sigurnošću, a krase je i brojni, savršeno odmjereni izvedbeni naglasci kojima svom liku daje na dodatnoj upečatljivosti.

A izdvojila se i Mia Vladović, također kao Anđelija u istoj predstavi, u Anđinom životnom periodu prve tjelesne konzumacije s ljubavlju svog života Antom. Mia taj trenutak proživljava kroz fenomenalno interpretiran poetski monolog, kroz koji dokazuje sav svoj glumački raspon i snagu, te je u predstavi krcatoj upečatljivim sekvencama uspjela kreirati najupečatljiviju.

Dodijeljena su i tri posebna priznanja.

Dobitnik je produkcija Istarskog narodnog kazališta 'Levan Beach Hotel' Michaela i Susan Parker, u prijevodu i režiji Jasminka Balenovića. 'Iznimno poletan mladi ansambl Istarskog narodnog kazališta čini ovu komediju gledateljskim užitkom, a poseban joj šarm daje i prijevod na istarsku čakavicu kojom se ističe hrvatska lingvistička šarolikost', obrazložili su iz Ocjenjivačkog suda.

Posebno priznanje dobiva i Marija Kolb za ulogu Lorelei - Lorice u predstavi 'Muškarci više vole plavuše' Morane Foretić, Dorotee Šušak i autorskog tima, u režiji Morane Foretić, a produkciji Kazališta KNAP.

'Marija se prihvatila nimalo lakog glumačkog zadatka interpretacije djevojke u potrazi za gospodinom Savršenim, uloge koju je u filmskoj holivudskoj verziji odigrala neponovljiva Marilyn Monroe. Marija je zadivljujućom izvedbenom energijom ulozi dala snažan osobni glumački pečat i stala uz bok slavne prethodnice', kažu.

Treće posebno priznanje dodjeljuje se Lari Nekić za ulogu tiktokerice Lare u predstavi 'Krčmarica Purgerica' Carla Goldonija u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Glumačke družine Histrion. 'U kolopletu likova koji se vrte oko naslovne krčmarice Purgerice, Larina interpretacija posebno se izdvojila vrlo vještim doziranjem razine bedastoće koja odlikuje današnje zvijezde društvenih mreža", napomenuli su iz Ocjenjivačkog suda.