28. studeni

'Božićna priča' premijerno u riječkom HNK

23.11.2023 u 15:48

Bionic
Reading

HNK Ivana pl. Zajca u božićnom razdoblju izvodit će predstavu 'Božićna priča' Charlesa Dickensa, a premijera je 28. studenoga, izvijestio je u četvrtak riječki HNK

Dickensovu priču za izvedbu prilagodile su Ivana Đula i Milica Sinkauz. Nakon premijere, "Božićna priča" ostaju na programu u brojnim izvedbama do 19. prosinca.

"Božićna priča" jedno je od Dickensovih najpopularnijih i najinspirativnijih djela, a prvi je put objavljena u prosincu 1843. s ilustracijama Johna Leecha. Dickens je bio siguran da će se knjiga dobro prodavati i nadao se time riješiti novčane probleme, ali nije mogao ni naslutiti razmjere u kojima će priča odmah biti prihvaćena, te da će vremenom prerasti u omiljeni klasik, ističe HNK Zajc.

Iako mu cilj nije bio napisati bezvremensko književno djelo, učinio je to u svega nekoliko tjedana krajem 1843. godine dočaravši duh vremena ranog viktorijanskog oživljavanja božićnih praznika. Bilo je to u vrijeme kada su Britanci preispitivali neke božićne tradicije iz prošlosti, uključujući pjesme i tada posve nove običaje kao što su čestitke i božićna drvca, navedeno je u najavi predstave.

"Božićna priča" kazališno je adaptirana nebrojeno puta, a doživjela je i brojne filmske verzije, od onih iz ere nijemog filma do onih s Muppetima i Michaelom Cainom u ulozi Scroogea, pa do novijeg animiranog filma u kojem je škrtom Scroogeu glas posudio Jim Carrey.

Ivana Đula i Milica Sinkauz su, najavljujući premijeru, ustvrdile da im se, dok su razmišljale o tome koliko su se vremena promijenila i što je to što je zajedničko svim Božićima, nametnula ideja zajedništva. Uz odrasle glumce, u izvedbu su uključena i djeca, te time postaju dio glumačkog kolektiva, a to je ostvarenje zajedništva na još jednoj razini, ustvrdile su. One su ujedno i autorice stihova božićnih pjesama koje se pjevaju u predstavi, a uglazbili su ih Ivana Đula i Luka Vrbanić.

Ulogu Scroogea glumi Denis Brižić (u alternaciji s Deanom Krivačićem), a u ostalim su ulogama nastupaju Deni Sanković, Edi Ćelić, Mario Jovev, Nika Grbelja, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, Serena Ferraiuolo, Ana Marija Brđanović i Kristina Paunovski, dok će se iz off-a čuti glasovi Aleksandra Cvjetkovića, Olivere Baljak, Aleksandre Stojaković i Ivane Đula.

U predstavi kao kor sudjeluju polaznice i polaznici Dramskog studija "Pontes" te Dječji zbor „Kap“.

Scenografkinja je Paola Lugarić Benzia, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a koreografkinja je Kristina Paunovski.