u režiji paola magellija

'San Ivanjske noći', nova premijera u varaždinskom HNK

23.11.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u srijedu, 29. studenoga bit će izvedena nova premijera, predstava Williama Shakespearea 'San Ivanjske noći' u režiji Paola Magellija, najavljeno je u srijedu

Kako je naglašeno, Shakespeare nas svojim 'Snom Ivanjske noći' u ovo vrijeme globalnih prijetnji koje pritišću i ove naše, po mnogo čemu posebne, geografske duljine i širine, podsjeća da je obaveza teatra - sanjati.

'Presretna sam što kod nas režira Paolo Magelli, čovjek koji je mijenjao kazalište i u njemu napravio revoluciju. On uvijek uvodi neke nove estetike i radi kazalište koje ja obožavam - intelektualizirano i beskrajno uzbudljivo', istaknula je intendantica varaždinskog HNK Senka Bulić dodajući da će Magelli jamačno donijeti neku novu magiju koja često u kazalištu nedostaje.

Shakespearea ne treba posebno predstavljati, a ovaj, kao i svi njegovi komadi govore o nedokučivosti života, rekao je Magelli koji je na ovom tekstu prvi put radio prije više od 20 godina, kada je u predstavi glumila Senka Bulić.

'Je li san nešto što može poboljšati povratak u stvarnost? Shakespeare kaže da nije. Stvarnost je nepopravljiva, ali u ovom se komadu radi i o milijun drugih stvari, sve je isprepleteno na fantastičan način', kazao je redatelj.

Dodao je kako se nada da su napravili interesantan posao, a osim velikog glumačkog ansambla, svojom glazbom u predstavi sudjeluju Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

'Paolo uvijek kaže da je glazba još jedan glumac u predstavi, tako da smo Ivanka i ja ponovo nevidljivi glumci. Mislim da će sve ovo jako lijepo izgledati i zadovoljan sam kako se glazba sljubila s glumcima', izjavio je Mrle.

Prevoditeljica i dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Ivan Marušić Klif, kostimografkinja Marita Ćopo, dizajner rasvjete Luka Matić, a koreograf Paolo Magelli.

U predstavi 'San Ivanjske noći' glume Helena Minić Matanić, Robert Plemić, Hana Hegedušić, Beti Lučić, Sara Ipša, Dea Presečki, Elizabeta Brodić, Robert Španić, Karlo Mrkša, Zvonko Zečević, Marinko Leš, Marko Cindrić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Darko Plovanić, Zdenko Brlek, Vita Breški, Dina Drožđek i Melani Šipek.

Premijera predstave bit će u srijedu, 29. studenoga 2023. godine u 19.30, a reprizne su izvedbe najavljene za 30. studenoga te 1. i 2. prosinca u istom terminu.