'Vučedolci izvan okvira'

Muzej vučedolske kulture najavljuje interaktivnu izložbu s tehnologijom proširene stvarnosti

04.08.2022 u 10:57

Bionic
Reading

Do kraja kolovoza u vukovarskom Muzeju vučedolske kulture posjetitelji mogu razgledati digitalnu izložbu 'Vučedolci izvan okvira' koja uz pomoć digitalnih tehnologija posjetiteljima pruža posve novi doživljaj izložene građe i eksponata

Autor izložbe Darko Bilandžić, koji je i voditelj marketinga u Muzeju vučedolske kulture, ističe kako je ponukan marketinškim pristupom i mogućnostima posjetiteljima izložbe ponudio digitalni uvid u život prapovijesnih Vučedolaca.

"Vučedolci su kao kultura bili napredni i po mnogo čemu ispred mnogih u ono doba. Mogli bi smo reći kako su razmišljali 'izvan okvira'. Smatram kako smo prošli vrijeme statičnih muzeja, koji zahtijevaju od posjetitelja da hodaju kroz njih i iščitavaju materijale pored eksponata. Stoga smo, uz poboljšanje naše web stranice, odlučili otići i korak dalje te kreirati interaktivnu izložbu s tehnologijom proširene stvarnosti", navodi Bilandžić.

Pojašnjava kako je posjetiteljima na raspolaganju deset tableta s kojima imaju mogućnost skenirati deset plakata kako bi dobili odgovarajući 3D, audio, tekst ili video sadržaj.

"Ovakvom vrstom prezentacije želimo se dodatno približiti mlađoj generaciji korisnika te ostati u korak s modernim načinom prezentacije muzejske građe, a samim time i dodatno gradimo našu digitalnu arhivu. Moram priznati kako su me posjetitelji ugodno iznenadili komentarima koji jasno govore koliko je bitno nastaviti raditi u smjeru novih tehnologija", kaže Darko Bilandžić.

Dodaje kako su ga još kao dijete zanimale napredne tehnologije te su mu roboti bili omiljene igračke.

"Ta strast prema novim i naprednim tehnologijama ostala mi je i danas. Još 2016. godine u Muzeju vučedolske kulture posjetiteljima smo omogućili virtualnu šetnju kroz muzej uz pomoć virtualnih naočala", podsjeća.

Dodao je kako je "okidač" za veći angažman prema digitalnoj prezentaciji kulturne građe bila pandemija koronavirusa kada su mnogi muzeji bili zatvoreni.

"Tada se pokazalo kako dosta muzeja nije bilo spremno za online rad. Tu smo vidjeli svoju šansu te sam se osobno 'bacio' na učenje i edukacije, a ova izložba prvi je rezultat te moje naobrazbe", kaže ponosno dodajući kako će bez digitalnih tehnologija u budućnosti biti teško zamisliti djelovanje bilo kojeg muzeja.

Ovaj marketinški stručnjak smatra kako proširena stvarnost muzejima nudi neslućene mogućnosti razvoja i približavanja građanima svih dobi.

"Posebice se želimo približiti mladima i na ovaj ih način zainteresirati za sve ono što Muzej vučedolske kulture nudi, a nudi puno toga što definira i današnji život i stvarnost", zaključuje Darko Bilandžić.