DODJELA U SVIBNJU

Muzej Apoksiomena u utrci za titulu Europskog muzeja godine

22.01.2019 u 08:51

Bionic
Reading

Među 40 muzeja iz 17 zemalja Europe koji se 2019. natječu za nagradu Europski muzej godine našao se i Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja, kao jedini hrvatski projekt

Muzej Apoksiomena arhitektonsko-dizajnersko je remek djelo smješteno u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju i posvećeno brončanoj skulpturi neprocjenjive vrijednosti, Apoksiomenu, brončanom kipu mladog atlete koji je 1996. pronađen u podmorju u blizini Malog Lošinja, pored otočića Vele Orjule.

Već je bio nominiran za muzejsku nagradu Živa Award 2017., zatim za nagradu za najbolju europsku arhitekturu – EU Mies van der Rohe Award 2017. te regionalnu arhitektonsku nagradu Piranesi Award 2016. Prošle godine je prema izboru korisnika TripAdvisora zasjeo na prvo mjesto ljestvice top 10 najboljih muzeja u Hrvatskoj.

U utrci za Nagradu Europski muzej godine 2019. s njime je 39 muzeja iz 17 država Europe, a najviše njih je iz Švicarske, Danske, Finske i Poljske (po četiri iz svake zemlje). Ostali nominirani su iz Austrije, Rusije, Nizozemske, Velike Britanije (3), Belgije, Grčke i Njemačke (2) te Francuske, Mađarske, Irske, Portugala i Španjolske. Najrazvikaniji je vjerojatno Lego House u Danskoj, u Billundu, a tu su još i Nacionalni muzej Finske u Helsinkiju, Povijesni muzej u Njemačkoj, u Frankfurtu i Muzej Malaga u Španjolskoj.

Dodjela nagrade se svake godine održava u drugoj europskoj državi. Ove godine bit će u Sarajevu od 22. do 25. svibnja.

Nagradu od 1977. dodjeljuje Europski muzejski forum, kao jedno od najvećih priznanja muzejima za doprinos poboljšanju svoje djelatnosti. To se može odnositi na sposobnost privlačenja publike, jedinstvenu atmosferu, inovativnost u interpretacijama u postavu i izložbama, na kreativni pristup edukaciji, na društvenu odgovornost itd. Prošle godine titulu je ponio Muzej dizajna u Londonu, a među dobitnicima dosad su bili i muzej Guggenheim u Bilbau, Victoria&Albert u Londonu, amsterdamski Rijksmuseum, muzej POLIN muzeja i Muzej etnografije u Ženevi.