ZA LJUBITELJE UMJETNOSTI

Ove godine diljem svijeta otvaraju se brojni muzeji, izdvojili smo 11 najzanimljivijih

10.01.2019 u 09:15

Bionic
Reading

Ako na svojim putovanjima obavezno posjećujete i muzeje, razveselit će vas vijest da ih se u 2019. otvara priličan broj, a mi smo odabrali 11 najzanimljivijih, od malene galerije u švicarskim Alpama, preko pokretnog umjetničkog centra u središtu New Yorka, sve do ogromnog kulturnog distrikta u blizini moskovskog Kremlja

Muzeji Bauhaus, Weimar i Dessau, Njemačka

Povodom stote obljetnice otvaranja čuvene škole dizajna Bauhaus u Weimaru 1919. Njemačka otvara čak dva muzeja. Prvi, u samom Weimaru, otvara se 6. travnja, a drugi, u Dessau, 8. rujna. U njemu će biti izloženi predmeti iz vremena u kojem je škola djelovala u ovom gradu, od 1925. do 1932.

Humboldt Forum, Berlin, Njemačka

Ogroman novi muzejski kompleks, čija izgradnja stoji 595 milijuna eura, otvara se u obnovljenoj kraljevskoj palači, a potpisuje ga talijanski arhitekt Franco Stella. U forumu će biti etnološke zbirke iz raznih dijelova svijeta, potom stalni postavi o povijesti grada i prostori za privremene izložbe, kao i istraživački laboratorij Sveučilišta Humboldt.

Plateforme 10, Lausanne, Švicarska

Švicarski grad smješten na obalama Ženevskog jezera dobit će ne samo jedan, već tri nova muzeja, zapravo čitav umjetnički distrikt pod nazivom Plateforme 10. Prvi muzejski prostor, Musée cantonal des Beaux-Arts, otvara se ove jeseni, a druga dva, Musée de l’Eysée (za fotografiju) i Mudac (Museum of Contemporary Design and Applied Art, za suvremeni dizajn i primijenjenu umjetnost), pred kraj 2021. Osim toga, u sklopu Plateforme 10 posjetitelji će moći vidjeti dvije zbirke, onu Fondacije Toms Pauli (antičke tapiserije i moderne tekstilne kreacije) te Fondacije Félix Vallotton, posvećene životu i djelu toga francusko-švicarskog slikara.

Muzeum Susch, Švicarska

Jedna od najpoznatijih poljskih kolekcionarki umjetnina, Grazyna Kulczyk, stoji iza ovog privatnog muzeja smještenog u zabačenom gradu Suschu u švicarskim Alpama.

Na mjestu je nekadašnjeg samostana iz 12. stoljeća i nudi oko 1500 četvornih metara galerijskog prostora, kao i rezidencijski program. Promovira se kao 'nova vrsta laboratorija', koji će podržavati eksperimentalni pristup suvremenoj umjetnosti, a otvoren je od 2. siječnja.

GES-2, Moskva, Rusija

Moskva krajem ove godine dobiva ogroman umjetnički centar smješten u nekadašnjoj elektrani GES2 u blizini Kremlja. Na rekonstrukciji prostora od 20 tisuća četvornih metara od 2015. radi talijanski arhitekt Renzo Piano, a u njemu će se, pored zbirke suvremene i moderne umjetnosti Fondacije V-A-C, nalaziti blokovi za umjetnike na rezidenciji, amfiteatar te knjižnica.

Nacionalni muzej Katara, Doha, Katar

Francuski arhitekt Jean Nouvel još je 2010. predstavio plan novog muzeja Katara, sastavljenog od niza isprepletenih diskova, a za koji je inspiraciju pronašao u pustinjskoj ruži i beduinskoj kulturi. Otvara se 23. ožujka i bit će organiziran u tri kronološka 'poglavlja': počeci, odnosno geološki period koji je prethodio naseljavanju ljudi, zatim život Katara te gradnja nacije.

  • +19
Novi muzeji u 2019. Izvor: Promo fotografije / Autor: Ateliers Jean Nouvel

Centre Pompidou x West Bund Art Museum, Šangaj, Kina

Zapadni dio najvećeg kineskog grada, nekoć industrijsko središte, danas je poznat kao kulturni distrikt te okupljalište kolekcionara umjetnosti, tzv. West Bund. Pored ostalih muzejskih i galerijskih prostora, sredinom godine u West Bundu se otvara još jedan muzej, podružnica francuskog Centra Pompidou. U Šangaju se inače na dovođenju Pompidoua radi još od 2007. Na tome je od 2016. angažiran britanski arhitekt David Chipperfield, a novo umjetničko krilo distrikta zamislio je tako da se prostire na 25 četvornih metara te u obliku tri galerije od 18 metara, u čijem je središtu ogromni atrij.

The Shed, New York, SAD

Novi interdisciplinarni umjetnički centar na Manhattanu potpisuje njujorški studio Diller Scofidio + Renfro (Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio, Charles Renfro i Benjamin Gilmartin), a smješten je u kolosalnom dvorištu Hudson. Zdanje fiksirano na zgradama od osam katova nalik je zaklonu iznad plaže i potpuno je pokretljivo i prilagodljivo. Otvara se u proljeće, a među prvim gošćama je sjajna Björk te će održati nekoliko koncerata.

Muzej Kipa slobode / Statue of Liberty Museum, New York, SAD

U svibnju se na otoku na kojemu se nalazi čuveni Kip slobode otvara i muzej posvećen povijesnim artefaktima, među kojima će biti i originalna baklja sa spomenika iz 1886. Galerijski prostor od 2500 četvornih metara dizajnirali su arhitekti FXCollaborative i to tako da odolijeva poplavama i jakim vjetrovima jer je otok Liberty 2012. jako nastradao u uraganu Sandy.

Muzej filma / Academy Museum of Motion Pictures, Los Angeles, SAD

Muzej, koji je osnovala Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, organizacija što stoji iza Oscara, napokon se otvara krajem 2019. Potpisuje ga također Piano, a sastoji se od kupole od stakla i čelika te od nekadašnje robne kuće pretvorene u galerijski prostor. Pored povijesnog i znanstvenog pregleda filma, muzej će nuditi niz filmskih instalacija i tematskih izložbi, poput sovjetske kinematografije i Hollywooda, te brojne suvremene izložbe od kojih je prva najavljena retrospektiva japanskog majstora animea Hayaoa Miyazakija.