IZLOŽBA U BEČU

Muški i ženski ideali istočne Europe

09.11.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Izložba 'Gender Check - femininost i maskulinost u istočnoeuropskoj umjetnosti', na kojoj će uz dvjestotinjak umjetnika sudjelovati i njih trinaest iz Hrvatske, otvorit će se 12. studenog u MUMOK-u, bečkom Muzeju moderne umjetnosti

Riječ je o prvoj sveobuhvatnoj izložbi umjetničkih djela nastalih u Istočnoj Europi od 60-ih godina do danas, koja je posvećena temi rodnih uloga, izvijestili su organizatori, MUMOK i Zaklada ERSTE.

Bit će izloženo više od 400 radova, slika, skulptura, instalacija, fotografija, plakata, filmova i video-zapisa, prema izboru kustosice Bojane Pejić i stručnjaka iz 24 zemlje.

U izboru hrvatskih autora sudjelovala je kustosica Ivana Bago, a među njima su Igor Grubić, Sanja Iveković, Vlasta Delimar, Dalibor Martinis, Tomislav Gotovac, Vlado Martek, Mio Vesović, Ksenija Kantoci, Slaven Tolj, Vera Fischer, Željko Jerman, Stjepan Lahovsky, Sven Stilinović

Izložba prati promjene u predstavljanju muškog i ženskog uzora u umjetnosti i njihov razvoj u različitim društveno-političkim uvjetima. Prva dva dijela izložbe donose radove iz doba socijalizma i komunizma koji se odnose na društvenu realnost te na privatne prostore umjetnika, a treći radove nastale nakon 90-ih.

Dominantne figure u umjetnosti socrealističke tradicije do 60-ih bile su herojske radnice i radnici, te 'bespolno društvo'. Nasuprot tome djeluje neslužbena umjetnost te se od 70-ih preispituju ideali femininosti i maskuliniteta, a sve se više koriste novi mediji.

Padom Berlinskog zida 1989. i urušavanjem komunističkih režima, dolazi do novih izazova. Feminističke teorije kritiziraju šovinističke, militarističke, mizogine i ksenofobične ideologije, otvara se pitanje homoseksualnosti, klišeja o majčinstvu i tradicionalnim, religijom inspiriranim idealima femininosti i patrijarhalne strukture moći, navode organizatori izložbe.

U okviru izložbe, koja će biti otvorena do 14. veljače iduće godine, održat će se (13. i 14. studenog) simpozij 'Čitanje roda. Umjetnost, moć i politika predstavljanja u Istočnoj Europi'.