KNJIŽEVNA GRUPA 90+

Mlade nade domaće književnosti u zajedničkoj knjizi poezije i proze

13.09.2018 u 15:37

Bionic
Reading

Književnu grupu 90+ čini šestero mladih autora, Lana Bojanić, Martin Majcenović, Lara Mitraković, Ema Pavlović, Josip Razum i Vigor Vukotić, čija su poezija i proza ukoričene u Frakturinom zborniku 'Netko podvikne, djeca odrastu'. Autorice i autori će ga s urednikom Seidom Serdarevićem predstaviti 22. rujna u zagrebačkom Kinu Grič

'Osvajali su književne natječaje, oduševljavali pomno osmišljenim nastupima uživo, punili klubove, objavljivali po različitim časopisima i internetskim stranicama, a sada su njihova književna stremljenja konačno skupljena na jednome mjestu', stoji u najavi promocije zbornika 'Netko podvikne, djeca odrastu' Književne grupe 90+.

Čini je šestero autora rođenih 1990-ih, Lara Mitraković, Ema Pavlović, Vigor Vukotić, Lana Bojanić, Martin Majcenović i Josip Razum koji su, prema Serdareviću, okupljeni i 'po ključu generacijske bliskosti, ali i po tome što su njihova proza i poezija žive i autentične te obilno natopljene duhom vremena'.

'Oni su tu, oni su književnost kakva danas jest i kakva će sutra biti', upozorava Serdarević.

Zbornik je dijelom posvećen poeziji, a dijelom prozi. Poetski dio čine Lara Mitraković, Ema Pavlović, Vigor Vukotić i Lana Bojanić, čije stihove, prema ocjeni njihovog urednika, odlikuju 'snažna metaforičnost koja izlazi iz zanimljivoga spoja urbanog i mediteranskog, otočkog pogleda na svijet, direktnost u izrazu i moćne poante'.

Prozni dio knjige čine ponovno Lana Bojanić te Martin Majcenović i Josip Razum.

'Slično kao i u poeziji koju pišu članovi grupe, heterogeni su, s jednom nogom u sjećanju na djetinjstvo, često ne baš idilično, a drugom u jednako neizvjesnoj budućnosti. Junaci ovih proza nisu prošli posttranziciju, oni su se u njoj rodili. Oni žive sadašnjost natopljenu slomom neoliberalnog modela, oni su u traganju prije svega za sobom u svijetu koji se okreće bezglavo poput pokvarena kompasa', navodi Seid Serdarević.

Promocija knjige u Kinu Grič počinje u 19 sati.