ZA VRIJEME PANDEMIJE

Ministarstvo kulture uputilo u javnu raspravu prijedlog zakona o autorskim pravima

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2020 10:56
  • Objavljeno 21.04.2020 u 10:56
Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Ministarstvo kulture uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se uređuje bolje balansirana zaštita prava autora, kreativaca, umjetnika izvođača, novinara i njihovih izdavača i producenata.

Savjetovanje je otvoreno do 17. svibnja na poveznici, a o tome zašto su raspravu odlučili otvoriti usred pandemije, iz Ministarstva kažu da je činjenica da se danas veliki dio sadržaja dijeli online i da su dionici kreativnih, kulturnih i medijskih industrija u okolnostima pandemije svoje radove stavili na internet za građane uglavnom besplatno.

'Zato je nužno što prije osigurati održivost njihova rada u izmijenjenim okolnostima. To ne znači da će se za građane - krajnje korisnike uvoditi ikakve nove obaveze ili plaćanje za sadržaje koji se inače besplatno nude na internetu. Obaveze se ovim Prijedlogom nacrta Zakona postavljaju internetskim platformama i drugim davateljima usluga informacijskog društva na internetu', obrazlažu iz Ministarstva.

Istodobno se, dodaju, ovim prijedlogom zakona relaksira dosadašnji autorskopravni režim te otvara niz novih mogućnosti za besplatno korištenje autorskih sadržaja u online nastavi, kao i na internetskim platformama institucija kulturne baštine da bi se što lakše kulturni, umjetnički i informativni sadržaji, koji inače postoje u zbirkama knjižnica, arhiva i drugih baštinskih ustanova, slobodno koristiti na internetu za nekomercijalne potrebe.

Ovim se zakonom nacionalno zakonodavstvo usklađuje s europskom Direktivom o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu i ostalim europskim direktivama u području autorskog prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!