NAJAVILA NOVI NATJEČAJ

Obuljen Koržinek: Potrebno je osigurati pravične naknade za online umjetnost

15.04.2020 u 19:40

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek upozorila je međunarodnu zajednicu kulturnih i kreativnih industrija na posebno osjetljiv položaj samostalnih umjetnika u okolnostima krize covida-19, te najavila novi natječaj za potporu onima koji svoje sadržaje dijele online

Hrvatska ministrica sudjelovala je u srijedu u prvoj u nizu virtualnih debata koje zajednički organiziraju Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja (CISAC) i UNESCO, a kojima je cilj okupiti stvaratelje umjetnosti i vlade u zajedničkom promišljanju o načinima suočavanja s posljedicama krize izazvane koronavirusom na kulturni i kreativni sektor.

'Otvorili smo neke teme koje se tiču osjetljivosti položaja umjetnika, potrebe i zaštite autorskih prava i uopće promišljanja - što je ono što sve nas u Europi, ali i u svijetu sad nekako drži zaokupljenima – o mogućim alternativnim načinima stvaranja distribucije i sudjelovanja u kulturi dok traju ograničavajuće mjere, ali i o tome kako ćemo se uopće vratiti stvaraju i participiranju prema umjetnosti nakon što mjere budu ublažene', izjavila je ministrica nakon rasprave.

Naglasila je da niti jedan od dionika u kulturnom sektoru nije bio spreman na krizu ovakvih razmjera, te ocijenila kako se ipak pokazuje velika razlika između država koje imaju razvijene kulturne politike i onih koje nemaju sustave potpore umjetnicima i kulturi.

'Ono što se negdje nameće kao zaključak već ovih preliminarnih rasprava to je da države koje imaju uređene sustave potpore kulturi, kulturnim politikama, kreativnim industrijama, ipak pokazuju snažnije odgovore, brže reagiraju i bolje su postavile sustave potpore umjetnicima', pojasnila je Obuljen Koržinek. Tako i država koja, poput Hrvatske, ima dugu tradiciju razvijenih kulturnih politika u ovoj situaciji uočava brojne slabosti svojeg kulturnog sustava, napomenula je.

Posebno se osvrnula na ranjivost samostalnih umjetnika, naglasivši kako je ova kriza pokazala u kojoj je mjeri njihov status posebno osjetljiv.

'Tu sam u prvom redu mislila na problem samostalnih umjetnika, koji su honorarci, freelanceri, koji nemaju uređeni status, što se i nama u ovome trenutku postavlja kao najveća dilema: kako pomoći upravo tim osobama', rekla je ministrica.

Sva kulturna događanja koja okupljaju velik broj publike za neko dulje vrijeme vjerojatno će biti u režimu restrikcija, a sve aktivnosti koje su se do sada poticale, poput mobilnosti, koprodukcije ili razmjene među umjetnicima, u ovom trenutku nisu moguće, te je potpuno neizvjesno kad će se situacija normalizirati, napomenula je Obuljen Koržinek.

U tom smislu, naglasila je veliku odgovornost vlada i posebno ministara zaduženih za kulturu, za usvajanje mjera za pomoć umjetnicima koji zbog novih okolnosti ne mogu nastavljati obavljati svoju djelatnost. Otvorila je i pitanje važnosti unaprjeđenja sustava autorskih prava, posebno u vremenima zabrane društvenih okupljanja, kada autori svoje rad i kulturne sadržaje dijele besplatno.

Ministrica je zahvalila svim umjetnicima koji dijele svoje sadržaje i time pomažu građanima da nekako lakše prežive situaciju, te podržala one koji se zalažu za osiguranjem pravične naknade svim umjetnicima – autorima i izvođačima - u digitalnom okruženju. 'Moramo biti svjesni da je taj umjetnički rad jedino od čega oni žive i da moramo osigurati pravičnu naknadu', upozorila je hrvatska ministrica.

Njezino Ministarstvo upravo s tim ciljem ubrzano radi na novom ad hoc natječaju za online kulturu kojim bi se onima koji svoje sadržaje dijele online omogućila 'kakva takva naknada', rekla je. Model se postavlja po prvi puta, te će za njegovu provedbu trebati još nešto vremena, dodala je. 'Moramo biti sigurni da ćemo doista s tom mjerom doći do onih kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija', poručila je Obuljen Koržinek.

U inauguralnoj debati inicijative pod nazivom 'ResiliArt' (otporna umjetnost), uz hrvatsku ministricu, sudjelovali su u srijedu, na Svjetski dan umjetnosti, generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, predstavnici CISAC-a Jean-Michel Jarre i Angélique Kidjo, filmski redatelj Luis Puenzo, glazbenica i redateljica Deeyah Khan i autor koji piše pod pseudonimom Yasmina Khadra, a raspravu je moderirao pomoćnik glavne direktorice UNESCO-a za kulturu Ernesto Ottone Ramirez.

U uvodnom obraćanju, glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay podsjetila je da je ovom krizom zahvaćen čitav kulturni ekosustav čiji korijen čine upravo umjetnici. Naglasila je važnost globalne rasprave o utjecaju pandemije na kulturni i kreativni sektor te najavila UNESCO-ovu video-konferenciju s ministrima kulture koja će se održati u srijedu, 22. travnja.