VIDEOKONFERENCIJA

Obuljen Koržinek s intendantima nacionalnih kazališta o posljedicama koronakrize

10.04.2020 u 15:28

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek održala je video-sastanak s intendanticama i intendantima nacionalnih kazališta o posljedicama pandemije COVID-19 na kazališni sektor i produkciju na kojemu je bilo riječi o organizaciji i nastavku rada nacionalnih kazališta te preraspodjeli programskih sredstava.

Sastanku su prisustvovali intendantica Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja, intendant HNK u Splitu Srećko Šestan i intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević, izvijestilo je Ministarstvo kulture na svojim internetskim stranicama.

Tema sastanka bila je organizacija i mogućnost nastavka rada nacionalnih kazališta, preraspodjela programskih sredstava te preporuke o nastavku i evidentiranju daljnjeg rada.

'S obzirom na neizvjesnost oko razvoja epidemiološke, ali i gospodarske situacije u Republici Hrvatskoj te mjerama ograničenja i službenim preporukama koje su na snazi, neizvjesno je kad će se i u kojem opsegu moći nastaviti aktivnosti. U razgovoru su razmotreni različiti scenariji organizacije rada, proba i moguće suradnje nacionalnih kazališta u razdoblju kad se otvori mogućnost produciranja i izvođenja predstava', stoji u priopćenju.

Odobrena programska sredstva za 2020. godinu nužno je preraspodijeliti i prilagoditi novim okolnostima i istražiti sve mogućnosti angažiranja umjetničkog i stručnog osoblja vodeći računa o preporukama zdravstvenih službi i u tom se smislu razgovaralo o mjerama Ministarstva kulture i Vlade RH za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru, ali i o skorom pokretanju posebnog natječaja Europskog socijalnog fonda kojim će se podržati različiti oblici kulturnih sadržaja online i potaknuti novi oblici stvaranja u situaciji produljenih mjera ograničenja, dodaju iz Ministarstva.