REZULTATI PILOT PROJEKTA

Ministarstvo kulture podijelilo milijun kuna poticaja vizualnim umjetnicima

17.09.2018 u 17:31

Bionic
Reading

Rezultate pilot projekta 'Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2018. godini' vrijednog milijun kuna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je 17. rujna 2018. u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb

Istaknuvši kako se ovakvim potporama za istraživanje, realizaciju projekata i pripremu izložbi također otvorila mogućnost financiranja opremanja radnih prostorija i ateljea, ministrica je naglasila kako je cilj bio pružanje poticaja vizualnim umjetnici u njihovom daljnjem razvoju umjetničke prakse i poticanje značenje procesa usmjerenog na individualni kreativni razvoj.

'Ukupno je odobren 41 projekt u iznosu od 1.015.000 kuna, a interes za natječaj bio je dosta velik s obzirom da je po prvi put raspisan', rekla je ministrica.

Na Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika najveći broj prijava umjetnika zaprimljen je s područja Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Prijavilo se ukupno 147 umjetnika, a potpore pilot projekta za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika dodjeljivale su se u dvije kategorije.

U prvoj kategoriji (potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova) dodijeljena su sredstva aktivnostima usmjerenim na umjetničko istraživanje, realizaciju novih radova te prezentaciju rada, dok su sredstva u drugog kategoriji namijenjena sufinanciranju (troškova radnog prostora za troškove uređenja radnog prostora, odnosno troškove njegova najma te nabavu opreme i materijala za rad). Rezultati su dostupni na stranici Ministarstva kulture.     

U kontekstu reformskih poteza koje provodi Ministarstvu kulture ministrica se osvrnula na novi Zakona o muzejima ali i  pripremu novog Zakona o umjetnicima. Spomenula je i kako je danas raspisan Poziv za predlaganje umjetničko-edukativnih programa i/ili radionica za Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, nacionalni dopunski program u vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj za 2019. 

Načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković predstavljajući analizu natječaja navela je sve podatke vezane uz pilot projekt koji ima za cilj pružanje potpore vizualnim umjetnicima pri čemu je naglasak stavljen na procesualnost stvaralačkog čina te promišljanje kulturnih projekata u odnosu na suvremenu umjetničku produkciju. Naglasila je važnost procesa istraživanja, uspostave osnovnih uvjeta jednog cjelovitog i kontinuiranog profesionalnog djelovanja umjetnika kako bi se u konačnici ušlo u što dinamičniju komunikaciju svih uključenih u područje vizualnih umjetnika.  

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić istaknula je važnost muzeja koja umjetnicima pruža sredstvo za produkciju njihovih radova.

Pristigle prijave vrednovalo je Stručno povjerenstvo za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika, a članica povjerenstva Martina Munivrana, inače kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, istaknula je važnost projekta koji podupire produkciju rada samostalnog umjetnika te nadodala kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata za vizualne umjetnike.