DIGITALNO TRŽIŠTE

Ministrica kulture potpisala Deklaraciju vezanu uz prijedlog Direktive o autorskim pravima

12.09.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potpisala je Deklaraciju ministara kulture država članica EU vezanu uz prijedlog Direktive o autorskim pravima i predstojeće glasovanje zastupnika Europskog parlamenta, objavilo je Ministarstvo kulture

Uz saveznu ministricu za kulturu i medije Njemačke Moniku Grütters i druge europske ministre kulture, Nina Obuljen Koržinek svojim je potpisom podržala tekst Deklaracije, želeći istaknuti važnost i značenje reforme autorskih prava čiji je cilj osigurati uravnoteženiji zakonski okvir za sve dionike koji stvaraju u digitalnom okruženju, stoji na stranici Ministarstva kulture.

Deklaracija, podsjećaju, poziva na nastavak pregovora koji se odnose na budućnost kulturnih i kreativnih industrija i bolje funkcioniranje digitalnog tržišta u Europi uz potvrđivanje suverenog prava država članica u obrani zajedničkih interesa i temeljnih vrijednosti, kao što su pravednost, kulturna raznolikost, medijski pluralizam i neovisnost medija.

'Naglašena je i potreba uvođenja novih pravila kako bi se pridonijelo većoj dostupnosti interneta, a autorsko pravo moglo učinkovito koristiti kao pravna osnova za pravičnu naknadu stvaraocima i izdavačima, osobito od strane platformi koje su postale glavni izvori pristupa sadržaju na internetu. Primjenom uravnoteženih rješenja, novih ciljanih iznimaka i olakšanog pristupa sadržaju treba voditi računa o slobodi govora, interesima javnosti i korisnika djela', navode iz Ministarstva kulture.

O prijedlogu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu danas će raspravljati Europski parlament, a Obuljen Koržinek o njemu je na sastanku 7. rujna razgovarala s predstavnicima umjetničkih i strukovnih udruga koji su ponovili svoju čvrstu podršku predloženoj Direktivi.

  • +12
Sastanak ministrice Obuljen Koržinek s umjetničkim udrugama o autorskim pravima Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podržala je reviziju Direktive i stavove predstavnika udruga, ističući kako je u digitalnom vremenu važno da se hrvatsko zakonodavstvo vezano za zaštitu autorskih prava unaprijedi te da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonito korištenje autorskih djela.

Cilj je Direktive poboljšati autorsko-pravnu zaštitu kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na internetu, a istodobno u određenoj mjeri ograničiti autorsko pravo radi lakšeg korištenja autorskih djela u znanosti i istraživanju, obrazovanju i zaštiti kulturne baštine, navode iz Ministarstva kulture.