financiranje festivala ljevice

Ministarstvo kulture: Zekanović opet iznosi neistine

07.09.2018 u 18:05

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture ne financira ni političke manifestacije, ni djelovanje političkih stranaka, odgovorilo je u petak to Ministarstvo saborskom zastupniku HRAST-a Hrvoju Zekanoviću.

Hrastovac je prozvao Ministarstvo kulture zbog kako je rekao, nedopustivog financiranja promidžbe političkih stranaka u sklopu šibenskog festivala alternative i ljevice - FALIŠ.

U odgovoru na upit Hine iz Ministarstva ističu da je iz medijskih objava jasno da su sudionici festivala 'iskoristili kulturnu manifestaciju u okviru koje su organizirali politički skup s kojega su poslali političke poruke koje se ni na koji način ne referiraju na teme koje su za financiranje prijavili Ministarstvu'.

'Gospodin Zekanović iznosi neistine tvrdeći da je navedeni politički skup financiralo Ministarstvo kulture. Ministarstvo kulture je, jednako kao i Grad Šibenik i drugi financijeri, sufinanciralo Festival koji je svoj program prijavio na javni natječaj, ne spominjući niti jednom riječju da će se u njegovu okviru održavati bilo kakvi politički skupovi. Ovo nije prvi put da saborski zastupnik Zekanović iznosi neistine i imputira Ministarstvu kulture donošenje odluka u kojima ni ministrica, ni Ministarstvo nisu sudjelovali", stoji u odgovoru MK na upit Hine za komentar Zekanovićevih tvrdnji.

Zekanović je u petak prozvao Ministarstvo kulture zbog "nedopustivog financiranja promidžbe političkih stranaka u sklopu šibenskog festivala alternative i ljevice - FALIŠ", a ministricu Ninu Obuljek Koržinek pozvao da se o tome očituje. Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ustvrdio je da je kroz program Ministarstva kulture - inovativne umjetničke i kulturne prakse, financiran festival u Šibeniku "u okviru kojeg se predstavlja politička 'Šibenska deklaracija', a predstavljači su Hrvatski laburisti, ORAH, Socijalistička radnička partija, Nova ljevica i Radnička fronta".

  • +3
Hrvoje Zekanović tvrdi da se novcem za kulturu financiraju lijeve političke stranke Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo kulture naglašava da ono ne financira ni političke manifestacije, ni djelovanje političkih stranaka, kao i da je iz medijskih objava jasno "da su sudionici iskoristili kulturnu manifestaciju u okviru koje su organizirali politički skup s kojega su poslali političke poruke koje se ni na koji način ne referiraju na teme koje su za financiranje prijavili Ministarstvu kulture".

Ministarstvo pritom podsjeća da, prema Pravilniku o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi, stručno vrednovanje prijavljenih programa, prema utvrđenim temeljnim kriterijima, provode kulturna vijeća i stručna povjerenstva koja prijedloge dostavljaju ministrici kulture koja o njima donosi odluku.

"Udruga FALIŠ je na Poziv za programe inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi za 2018. godinu prijavila program pod nazivom 'Turizam: između profita i javnog dobra' koji ima za cilj analizu događanja koja su dovela do toga da turizam, umjesto industrijske proizvodnje, postane primarna grana gospodarstva. stali su ciljevi programa, kako je navedeno u prijavnici, razvoj kulture dijaloga, analitičkog pristupa dostupnim informacijama, razumijevanje ekonomskog i političkog konteksta i duha vremena, na temelju čega je Vijeće predložilo financiranje u iznosu od 20.000,00 kuna od ukupno traženih 70.000,00 kuna.

U prijavnici je navedeno i moguće sufinanciranje Grada Šibenika, Turističke zajednice Šibenik te ostalih sponzora i donatora", navodi Ministarstvo.