AUTORSKA PRAVA NA DIGITALNOM TRŽIŠTU

Ministrica kulture: Nitko ne želi 'ušutkati' internet, samo da raspodjela dobiti na njemu bude pravednija

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.09.2018 15:59
  • Objavljeno 07.09.2018 u 15:59
Nikša Bratoš, Antun Tomislav Šaban, Nina Obuljen Koržinek i Neven Hitrec

Nikša Bratoš, Antun Tomislav Šaban, Nina Obuljen Koržinek i Neven Hitrec

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske podržava izmjene Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu o kojima će idući tjedan glasovati Europski parlament, izjavila je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon razgovora s predstavnicima hrvatskih umjetničkih udruga koji te izmjene također podržavaju

Sastanak je održan u Ministarstvu kulture, a po njegovu završetku, ministrica Nina Obuljen Koržinek je zahvalila predstavnicima umjetničkih udruga što su potaknule sastanak o toj direktivi u Vladi. Na njemu su razmijenili informacije o trenutačnom stanju pregovora pred glasovanje u Europskome parlamentu 12. rujna, koje će odlučiti o daljnjoj proceduri izmjena spomenute direktive.

Ministrica Obuljen Koržinek dodala je kako je udrugama prenijela stajalište koje je vlada konzistentno zastupala tijekom dosadašnjih pregovora u Europskome vijeću i u Europskome parlamentu - da podržava reviziju te direktive i smatra da je jako važno da se u digitalnome vremenu hrvatsko zakonodavstvo, koje se odnosi na zaštitu autorskih prava, unaprijedi tako da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonsko korištenje autorskih djela.

Napomenula je i da se ovih dana intenzivno komunicira na razini europskih ministara kulture, bez obzira na to je li im ili nije u portfelju pitanje autorskih prava, ali prepoznaju ovu temu kao ključnu za očuvanje kulturne raznolikosti u pojedinim državama.

  • +12
  • +9

Sastanak ministrice Obuljen Koržinek s umjetničkim udrugama o autorskim pravima

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Želimo i na razini Europske unije (EU) osigurati da hrvatski autori snimaju filmove, skladaju i izvode glazbu, a u krajnjem slučaju i da novinari za svoj rad u medijima i izdavačkim kućama imaju pravednu naknadu i zato zastupamo postavljena načela, a vidjet ćemo kroz trijalog kako će teći pregovori i kako će se definirati tekst Direktive', istaknula je ministrica.

Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja (HDS), istaknuo je kako je Direktiva važna za sve europske, pa tako i hrvatske kreativce, te ocijenio da u njoj nema ništa kontroverzno, već da je riječ o normalnom procesu reguliranja prava kreativaca i autora koji žive od rezultata kreativnoga procesa. Podsjetio je kako su se ta prava regulirala i kroz povijest od trenutka kada su se počele tiskati knjige, nakon čega se isto učinilo i za radio i televiziju, što nikome nije bilo sporno. Upozorio je da na internetu, kao razmjerno novome fenomenu, ta prava još nisu u cijelosti pravno regulirana i smatra kako je sada za to prilika.

Ako pak gledamo s nacionalnoga stajališta, rekao je Šaban, onda se kroz Direktivu regulira hoće li svi ti ogromni novčani iznosi koji se zarađuju na internetu u cijelosti mimoići Hrvatsku i otići, primjerice, u SAD ili negdje drugdje, ili će se dio toga kanalizirati za hrvatske kreativce i autore, a u konačnici i za hrvatsko gospodarstvo. Šaban se nada da će hrvatski eurozastupnici i ostali europzastupnici donijeti ispravan zaključak.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije (HGU) Nikša Bratoš također smatra da bi raspodjela dobiti na internetu trebala biti pravednija. Bratoš vjeruje kako je krajnje nelogično da autori kreativnoga sadržaja na temelju kojih rade veliki internetski servisi i ostvaruju dobit, uopće ne ostvaruju dobit. Ustvrdio je kako promjena Direktive ni na koji način ne utječe na krajnjeg korisnika za kojeg nema nikakvih promjena.

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li navesti za to konkretan slučaj na primjeru YouTubea, Bratoš je spomenuo primjer kantautora Briana Adamsa koji je bio izrazito popularan 80-tih i 90-tih godina prošloga stoljeća, a na postu je naveo - '20 albuma, više od 200 milijuna klikova i 2500 američkih dolara'.

Predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) Neven Hitrec smatra kako se sadašnji izrazito nepovoljan financijski položaj i prava autora i kreativaca na početku digitalne ere mogu usporediti s onima radnika na početku industrijske revolucije. Nada se da Direktiva neće biti i kraj poboljšavanja prava autora i kreativaca te smatra da će se, senzibiliziranjem javnosti za taj problem, doći do 'fair playa'.   

Na sastanku s ministricom i njezinim suradnicima s predstavnicima umjetničkih udruga bila je i ravnateljica Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac.

Ministrica se osvrnula i na stajališta kako se 'izmjenama Direktive želi 'ušutkati' internet', te ocijenila kako 'Direktiva ne ograničava ničije slobode već upravo suprotno - individualna prava i slobode svih koji dijele vlastite sadržaje ostaju ista kao do sada, ali je važno da platforme, koje u ovome trenutku isključivo generiraju dobit, osiguraju pravičnu naknadu onima čije sadržaje agregriraju, a autorima sadržaja onemogućuju da na bilo koji način participiraju u dobiti'.

'To je načelo iza kojega stojimo i kao vlada i kao mjerodavno ministarstvo, a i na ovom sastanku vidjeli smo da iza toga načela stoje i predstavnici svih udruga', izjavila je ministrica.

Na novinarsko pitanje hoće li, ako Direktiva bude usvojena, biti i nekih promjena hrvatskih zakona, ministrica Obuljen Koržinek odgovorila je potvrdno i podsjetila kako se uvijek, kada se donesu nove direktive, mijenjaju i zakonske odredbe. Jer, istaknula je, jedan od prioriteta ove Europske komisije bila je upravo digitalna agenda, zajedničko digitalno tržište na nekoliko razina - s jedne strane u području e-trgovine, ali i u području revizije svih prava intelektualnoga vlasništva.

'Jednom kada bude usvojen 'cijeli paket' onda će biti dosta posla i u hrvatskome parlamentu i u hrvatskoj vladi, ali naravno, mi se uvijek, sudjelujući u pregovorima, pripremamo za sve revizije hrvatskoga zakonodavstva koje će slijediti nakon usvajanja', zaključila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!