priopćenje

Ministarstvo kulture i medija: Nije istina da se u Saboru glasovalo o prijedlogu za povećanje koeficijenta za mirovine

14.12.2022 u 09:35

Bionic
Reading

Nakon priopćenja s kojim je jučer izašlo Hrvatsko društvo pisaca i koje smo objavili na stranicama tportala - vezano uz mirovine samostalnih umjetnica i umjetnika - reagiralo je Ministarstvo kulture i medija, čije priopćenje također prenosimo u cijelosti

Ponajprije, nije istina da se u Saboru glasovalo o prijedlogu za povećanje koeficijenta za mirovine. Politička platforma Možemo predložila je naime, povećanje stavke u proračunu i taj amandman nije prihvaćen jer u tom trenutku nije niti postojao pravni temelj za takvo povećanje. Napominjemo da je tijekom mandata HDZ-ove Vlade, ova stavka u proračunu Ministarstva kulture i medija povećana 36%, odnosno s 33 milijuna na 45 milijuna kuna, stoji u priopćenju Ministarstva kulture i medija.

Slobodni smo vas izvijestiti da Ministarstvo na reformi zakonodavstva vezano uz status samostalnih umjetnika radi već dulje vrijeme u suradnji s Ministarstvom financija i posebno s Poreznom upravom. Ministrica je već više puta istaknula da nikada nije bilo upitno da se samostalnim umjetnicima treba povećati koeficijent za uplatu mirovinskog i zdravstvenog doprinosa koje je SDP-ova Vlada 2002. godine smanjila na 0,35%, a HDZ-ova Vlada prvo povećala 2004. godine na 1,2% da bi krizne 2008. godine smanjila na 0,8%.

Međutim, Ministarstvo je više puta javno komuniciralo da je povećanje koeficijenta dio cjelovitog paketa i da je potrebno istovremeno reformirati legislativu koja se odnosi na sve umjetnike uključujući i one koji po sadašnjem modelu ne ostvaruju pravo na uplatu obveznih doprinosa putem Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

Podsjećamo nadalje kako je u dva navrata Ministarstvo kulture predlagalo novi Zakon o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti (2010. i 2019.) koji je imao za cilj unaprijediti zastarjeli sustav koji u osnovnim crtama datira još iz vremena bivše države, te ga uskladiti s postojećim zakonodavstvom. Među glavnim ciljevima bilo je i usklađivanje sa Zakonom o doprinosima, odnosno podizanje koeficijenta za izračun doprinosa. Iako smo vodili vrlo široku raspravu sa svim strukovnim udrugama, od kojih je većina podržavala promjene, tadašnje vodstvo HZSU-a se protivilo reformi. Napominjemo da je sadašnji sustav potrebno unaprijediti te sagledati cjelovito rješenje za sve umjetnike, a ne samo za članove HZSU-a. Naime, upravo je COVID kriza pokazala sve manjkavosti važeće legislative, prvenstveno u nepostojanju registra umjetnika zbog čega je bilo jako teško obuhvatiti umjetnike izravnim potporama. Na kraju smo našli rješenje i osigurali pomoć svim samostalnim umjetnicima zahvaljujući angažmanu strukovnih udruga, na čemu smo izrazili zahvalnost. Strukovne udruge su nam pomogle identificirati one umjetnike koji samostalno obavljaju djelatnost, a nisu članovi HZSU i nemaju riješen status.

Nacrt Zakona bio je pripremljen za javnu raspravu u veljači 2020. godine. Kao i u slučaju ostalih zakona, suočeni s COVID krizom, reformu smo stavili na čekanje dok se nisu ukinula pandemijska ograničenja. Tijekom pripreme novog Zakona prihvatili smo većinu primjedbi i prijedloga strukovnih udruga na sadašnji model, te je slijedom toga, Ministarstvo predviđalo unaprjeđenja i izmjene u području kriterija, rada povjerenstava, uvjeta za ostvarivanje prava, pitanja povremenog obavljanja umjetničke djelatnosti, upisnika, pitanje drugog dohotka, uvjeta za osnivanje umjetničkih organizacija, uvođenje stručnjaka u kulturi, pitanja poticanja mladih umjetnika, poreznih olakšica, povlastice za kupoprodaju umjetnina, i drugo. Primjerice uvođenjem Upisnika samostalnih umjetnika i stručnjaka u kulturi riješilo bi se pitanje obavljanje umjetničke djelatnosti kao registrirane djelatnosti, što je preduvjet za izmjenu poreznih politika prema umjetnicima. U sljedećoj godini, Ministarstvo planira okupiti strukovne udruge i nastaviti rad na cjelovitoj reformi sustava potpore umjetnicima.

U odnosu na politiku Vlade prema kulturi i umjetnosti slobodni smo podsjetiti da su u mandatu ove Vlade kontinuirano rasla proračunska sredstva namijenjena kulturi i da je s naslijeđenih 0.56 % državnog proračuna, proračun Ministarstva kulture i medija dosegnuo 1,37% u ukupnom državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu.

Posebno treba istaknuti da su za mandata ove Vlade značajno povećana i sredstava za plaćanje doprinosa samostalnim umjetnicima iz državnog proračuna i to s 33 milijuna u 2017. godini na 45 milijuna kuna koliko je planirano za 2023. godinu, što predstavlja povećanje od 36 %.

Napominjemo da su uvedene i prvi put ikad dodijeljene izravne potpore vizualnim i plesnim umjetnicima, povećane su stimulacije za književnike i književne prevoditelje, glazbeno stvaralaštvo, a za sljedeću godinu se udvostručuju i sredstva za isplatu prava na javnu posudbu. Tako je u 2022. godini ukupno gledajući samo kroz izravne potpore umjetnicima osigurano preko 10 milijuna kuna što ne uključuje ostale mjere poput financiranja nagrada, rezidencija, programa itd.

Tijekom COVID krize ovo Ministarstvo je osiguralo izravne potpore pomoći samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima, ali i otvorilo nove programe financiranja digitalne prilagodbe kulturnog i umjetničkog sadržaja. Pa je tako Ministarstvo u 2020. godini dalo potporu 891 samostalnom umjetniku i osiguralo u tu svrhu 9.100.000 kuna, a u 2021. za 849 samostalna umjetnika iznos od 6.792.000 kuna. Istim mjerama pomoći u 2020. godini obuhvaćen je i 751 nezavisni profesionalac te 742 nezavisna profesionalca u 2021. na način da su Javnim pozivom za dodjelu namjenskih sredstava umjetničkim strukovnim udrugama u 2020. godini odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 6.715.000,00 kuna za isplatu jednokratne potpore za 751 njihovog člana. U 2021. godini, navedenim Javnim pozivom odobrena su namjenska sredstva za 30 umjetničkih strukovnih udruga u ukupnom iznosu od 5.936.000,00 kuna za isplatu jednokratne potpore za 742 njihova člana.

Dodatnim mjerama pomoći samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima te umjetničkim organizacijama i strukovnim udrugama čiji su oni članovi, u 2020. godini Ministarstvo kulture i medija osiguralo je sredstva u ukupnom iznosu od 7.935.000,00 kuna temeljem provedenog Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe. Istim pozivom u 2021. godini Ministarstvo je osiguralo dodatnih 8.189.193,00 kuna za provođenje projekata digitalne prilagodbe. Sveukupno samo za ovaj navedeni paket mjera osigurano je gotovo 45 milijuna kuna izravne pomoći umjetnicima u COVID krizi. Iz svega navedenog, očigledno je da ova Vlada ulaže velike napore na poboljšanju mogućnosti djelovanja umjetnika, stoji u priopćenju Ministarstva kulturu i medija.