5000 kuna bruto

Fotografkinja Vladimira Spindler ispričala nam je kako je pisanje mailova iz očaja na kraju upalilo: Zagreb će samostalnim umjetnicima isplatiti jednokratnu potporu

11.12.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Zagrebačka fotografkinja Vladimira Spindler, jedna od brojnih domaćih samostalnih umjetnika jako pogođenih koronakrizom, iz očaja je pisala mailove o svojoj i situaciji svojih kolega, prvo ministrici kulture i zagrebačkoj pročelnici, onda i premijeru, a potom i samom predsjedniku. Nije se previše nadala, ali nakon nekoliko dana iz Grada Zagreba javili su joj da će samostalnim umjetnicima osigurati jednokratnu pomoć

Spindler se, kako nam priča, fotografijom bavi od 1998., kao suradnica u raznim časopisima i kazališnim kućama, a od 2004. je u Hrvatskoj zajednici samostalih umjetnika koja broji otprilike 1400 članova.

'Kao samostalna umjetnica nikad nisam bila na porodiljnom ni na bolovanju, čak i kad su djeca bila bolesna, morala sam odlaziti fotografirati kako bih zaradila za život. Tako izgleda život većine umjetnika slobodnjaka, mi prihod zaradimo isključivo ako radimo. Nije lako živjeti od umjetnosti, poslovi često nisu ni adekvatno plaćeni, ali situacija s koronom dovela me je zaista do očaja. Mi smo prvi na kojima se u pandemiji štedjelo, a svojim radom punimo državni proračun', priča Spindler koja je u vrijeme koronavirusa ostala bez brojnih angažmana.

Samostalni umjetnici su, podsjeća, od države dobili pomoć jedino za travanj, svibanj i lipanj, i to od 2000 do 4000 kuna.

'Nakon toga, međutim, za nas nije predložena nikakva daljna financijska pomoć. Prošlo je ljeto, prolazi jesen, dolazi zima, pandemija još traje, posla je sve manje, uvjeti su sve teži i jednostavno sam odlučila progovoriti o svojoj situaciji i situaciji mnogih mojih kolegica i kolega koji slično žive. Uopće ne želim pomišljati kako je tek umjetnicima koji žive od slikarstva, kiparstva, književnosti. Da ne govorim o umjetnicima koji uopće nisu uspjeli doći do članstva u HZSU. Slobodnih umjetnika ima oko 1400 ljudi. Mislim da to za cijelu Hrvatsku zaista nije velika brojka. Od umjetnosti je uvijek bilo teško živjeti, a danas je nemoguće', kaže Spindler.

Zato je 24. studenoga poslala mail ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek i pročelnici Ureda za kulturu grada Zagreba Milani Vuković Runjić.

'Mail je bio vrlo osoban, govorio je o mojoj situaciji i o tome kako živim te upozoravao na to da je tako i mnogim drugim samostalnim umjetnicima. Iskreno, nisam očekivala nikakav odgovor, ali nisam imala što izgubiti. Ne pripadam nijednoj političkoj stranci, nisam dio nikakvih klika. Najgore što se moglo dogoditi je da mi nitko ništa ne odgovori. Barem ću biti mirna jer sam to izbacila iz sebe jer ako ne govorimo o problemu, ako se ne borimo sami za sebe, nitko se za nas neće boriti, ostat ćemo zaboravljeni', kaže Spindler koja se zatim istim mailom obratila i premijeru Andreju Plenkoviću te na koncu, 30. studenoga, i Uredu predsjednika Zorana Milanovića.

'Ministrica kulture mi je odgovorila, što je korektno, jer cijenim kad dobijem bilo kakav odgovor, ali to o čemu je pisala nije rješavalo problem samostalnih umjetnika. Iz Ureda predsjednika me je pak 1. prosinca, što me jako iznenadilo, nazvala vrlo pristojna gospođa i rekla mi kako su upoznati s mojom situacijom, da predsjednik nema ovlasti oko ovoga, ali da će svakako otvoriti pitanje problema samostalnih umjetnika. Nakon toga, jučer sam dobila mail iz Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, u kojemu su me obavijestili da je na sjednici Gradske skupštine izglasana odluka o jednokratnoj potpori samostalnim umjetnicima. Iako ovo jest najprije propaganda za Bandića, najiskrenije, ipak svaka je kuna u ovoj očajničkoj situaciji dobrodošla i važno je da se o našim problemima barem govori i da se napravio makar mali korak', kaže Spindler.

Iz Grada Zagreba rekli su nam da bi Prijedlog odluke o jednokratnoj potpori Grada Zagreba samostalnim umjetnicima radi ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom Sars-CoV-2 (COVID-19), izglasan na 38. sjednici Gradske skupštine 8. prosinca, trebao biti uskoro objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba. Odluka će biti važeća dan nakon objave. Iznos pojedinačne potpore bio bi 5.000 kuna bruto, a isplate u roku 10 dana od objave liste korisnika potpore na internetskoj stranici Grada Zagreba.

Korisnici ove potpore bili bi samostalni umjetnici, članovi HZSU-a, dakle, kojima je priznato pravo na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske sukladno Pravilniku o načinu i uvjetima za priznavanje prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz državnog proračuna, te mladi samostalni umjetnici do 30 godina starosti (članovi umjetničkih strukovnih udruga, čije je članstvo započeto najkasnije do 1. srpnja 2020.)

Zastupnik Marko Torjanac predložio je da se potpora isplati svim samostalnim umjetnicima, a ne samo mladima do 30 godina kao bi se izbjegla diskriminacija prema dobi jer je rad onemogućen svim dobnim skupinama jednako.

Gradonačelnik Milan Bandić taj amandman nije prihvatio.

'Dobna granica do 30 godina za mlade određena je sukladno pozitivnim propisima koji kao mladu osobu koja je oslobođena od plaćanja doprinosa na plaću smatraju osobom koja ima manje od 30 godina, što je sukladno potencijalnim korisnicima EU fondova. Smatramo da su mladi ponajviše pogođeni trenutnom situacijom uzrokovanom koronavirosom s obzirom da je mladima kao vitalnom društvenom bogatstvu potrebno osigurati uvjete za nastavak njihovog umjetničkog rada i stvaranja. Društvena važnost mladih umjetnika proizlazi iz njihovih potencijala koji trebaju biti aktivirani i podržani dok su mladi, bez odlaganja za buduća vremena', stoji u gradonačelnikovu obrazloženju.

Torjanac se na račun toga oglasio na svome Facebooku, porukom 'Bandiću, lažljivče!'

Prema drugom amandmanu Marka Torjanca, koji je prihvaćen, potpora će uključivati ne samo one s prebivalištem u Zagrebu, nego one s boravištem jer, kako je naveo Torjanac, 'pogotovo mladi ljudi koji obavljaju poslove koji nisu trajnog karaktera (kakvi su upravo poslovi samostalnih umjetnika) nemaju mogućnost u Zagrebu imati prebivalište iako u Zagrebu rade i Gradu Zagrebu plaćaju prirez'.