THE FIELD IS OPEN

Međunarodni Simpozij arhitekture Proto/Eco/Logics 002

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.06.2012 14:52
  • Objavljeno 27.06.2012 u 14:52
3 Prezentacija

3 Prezentacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Proto/Eco/Logics

Ove godine u organizaciji Mediteranskog laboratorija za arhitekturu i urbane strategije (MLAUS) održava se drugi simpozij arhitekture Proto/Eco/Logics 002 pod nazivom 'The Field is Open', čiji su kustosi Alisa Andrasek i Bruno Juričić. Simpozij se održava u Rovinju u hotelu Lone od 1. do 3. rujna 2012.

Prošle godine naglasak Simpozija bio je na raspravi i definiciji spekulativnih smjerova u arhitekturi koji se kreću izvan reduktivnih pristupa ekologiji, kroz pojmove kao što su održivost i zeleno, dok ovogodišnji Simpozij naglasak stavlja na vezu između procesa digitalne fabrikacije i kompjuterskih modela, kao poveznicu ekologije, arhitekture i produkcije.

Proto/Eco/Logics

Proto/Eco/Logics

Izvor: Promo fotografije / Autor: Proto/Eco/Logics

Alisa Andrasek i Bruno Juričić

Na prvom simpoziju Proto/Eco/Logics 001 pod nazivom 'Speculative Materialism in Architecture' Rovinj je ugostio neka od najpoznatijih imena arhitekture današnjice: Patricka Schumachera od Zaha Hadid Architects, sa svojim provokativnim prijedlogom 'Parametricisma' kao novog univerzalnog pokreta u arhitekturi, Francoisa Rochea sa sugestivnom prezentacijom o novoj vrsti sintetičke prirode kroz 'Eros [vs] Machinism', dok je jedan od najintrigantnijih i provokantnih mislilaca današnjice Reza Negarestani pokušao odgovoriti na pitanje je li moguća ekologija poslije Kopernika, pa sve do fenomenalne prezentacije veterana svih tema u vezi suvremene ekološke misli i arhitekture - Sanforda Kwintera, pod nazivom 'Ecological Thinking'.

Naime, Proto/Eco/Logics 001 pokazao je kako pitanje dizajna unutar suvremene "denaturalizirane materijalne ekologije" zahtijeva pristup koji nije jednostavno određen samo kroz trajne transformacije naslijeđenih oblika, vrijednosti i tradicije discipline arhitekture, već zahtjeva oslanja na prepoznavanju aktivnog sudjelovanje non-human agency, s jedne strane, i shvaćanja matter as information s druge strane.

Misija Proto/Eco/Logics 002 'The Field is Open' pokazat će kako se pod pritiskom akceleracije znanstvenih otkrića stvaraju nove definicije arhitekture, tehnologije i prirode, na način da sva tri područja zajedno čine novi model shvaćanja design-ecology, brišući postepeno i neizbježno međusobne granice. Na taj način se stvaraju potrebe za open models of design synthesis između digitalne fabrikacije (3D printeri, roboti, itd.), matematičkih - računalnih apstrakcijama i njihovog fizičkog izričaja u smjeru rekonceptualizacije materijalnih i idejnih procesa dizajna i aplikacija na području arhitekture, pojašnjavaju kustosi Alisa Andrasek i Bruno Juričić

Za razliku od načela holizma totalnosti koji su karakterizirali raniju ekološku misao, ova vrsta sintetičkih pristupa nudi otpornost poroznih disciplinarnih granica, s povećanom sposobnošću za tkanje kontingetnih design forces. Na takav se način, geološki, biotski, tehnološki, estetski, pa čak i psihički čimbenici zamišljaju (importiraju) kao aktivne tvari - ili agents na proto/e/co/logics stavu prema arhitekturi, objašnjavaju organizatori.

Od ovogodišnjih sudionika simpozija, organizatori su istaknuli Petera Testu, iz Los Angelesa, pionira implementacije digitalne produkcije u arhitekturi, tj. uvođenja tehnologija koje dolaze iz drugih polja, prvenstveno auto industrije (6-axis roboti) , na arhitekturu.

Iz Los Angelesa je i Hernan Diaz Alonso koji je jedan od najutjecajnih i radikalnijih arhitekata svoje generacije i dobitnik mnogobrojnih nagrada iz područja arhitekture i dizajna (pobjednik prestižnog MoMA PS1, New York ), kao i sudjelovanje jednog od najkontroverznijih suvremenih filozofa, predstavnika object-oriented-philosophy Grahama Harmana.

Iz ETH iz Zuricha dolaze jedni od najvećih eksperata na temu arhitekture i kompjuterskih modela - Michael Hansmeyer i Philipe Morel.

Ostali predavači za Proto/Eco/Logics 002 'The Field is Open' su: Hernan Diaz-Alonso, Michael Meredith, Perry Hall, Eyal Weizman, China Mieville, Benjamin Bratton, Tom Wiscombe, Florencia Pita, Roland Snooks, Graham Harman, Alisa Andrasek, Bruno Juričić, Sasa Begovic i drugi.

Simpozij traje dva dana i svaki dan je podijeljen na dvije teme. U subotu 1. rujna simpozij počinje s temom Supersensitivity |Physics|, a popodnevna tema je Non-Natural|Objects|. Nedjelja počinje s AxiomaticHeresy|Codes|, dok je popodne rezervirano za Contingency|Data|.

Simpozij se održava uz materijalnu podršku Maistre, Istarske županije i Grada Rovinja koji su prepoznali važnost ovog simpozija kao svjetskog događaja koji obrađuje teme od direktnog značaja za privatni, javni i civilni sektor.

Više o simpoziju i načinu sudjelovanja možete pogledati ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi