'BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA'

Makedonska crna komedija o nejednakosti žena i muškaraca stiže u domaća kina

25.09.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Makedonska crna komedija, 'Bog postoji njeno ime je Petrunija' Teone Strugar Mitevski, utemeljen na istinitoj priči o ženi koja se uhvatila ukoštac s patrijarhatom i nametnutim društvenim normama, od kraja rujna počinje se prikazivati u hrvatskim kinima.

Radnja prati glumicu koja na dan Bogojavljenja promatra ritualno plivanje za križem kojeg u rijeku baca svećenik. Po tradiciji stotine golih muškaraca skaču za njim, a onog koji prvi dopliva do njega cijelu godinu treba pratiti sreća i uspjeh.

Na kraju, na iznenađenje sviju, do križa prva dopliva Petrunija i njen skok za križem postaje prava internetska senzacija. Sve kroz što poslije prolazi simbol je borbe protiv lokalnih muškaraca, politike i crkve koji ju optužuju za subverziju tradicije Bogojavljenskog dana, napominje se u najavi.

Nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, film je dosad osvojio nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagradu LUX, Europskog parlamenta.

Film koji 'ženska prava stavlja u fokus, a važnost spolne jednakosti u društvu stavlja na pijedestal, s kojeg će teško sići' u narednim se danima, u distribuciji Pari Pikula igra, može pogledati u nezavisnim kinima Zagreba (Kino Kinoteka 29.09., Kino Metropolis 30.09.), Velike Gorice (Kino POU Velika Gorica 9.10., 11.10. i 13.10.), Križevaca (Kino Kalnik 4.10.), Koprivnice (Kino Velebit 12.10., 13.10 i 14.10.), Splita (Kinoteka Zlatna vrata 7.10. i 10.10.) i Samobora (Kino Samobor 11.10 i 12.10.).