'ZORA'

Novi film Dalibora Matanića, drugi dio njegove 'trilogije protiv fašizma', imat će svjetsku premijeru u Estoniji. Pogledajte foršpan

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 24.09.2020 10:33
  • Objavljeno 24.09.2020 u 10:30
Dalibor Matanić na snimanju filma 'Zora'

Dalibor Matanić na snimanju filma 'Zora'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Branko Knez

Novi igrani film redatelja Dalibora Matanića 'Zora' doživjet će svoju svjetsku premijeru na 'Black Nights' Film Festivalu u Tallinnu. 'Zora' je prvi hrvatski dugometražni igrani film koji će biti prikazan u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog filmskog festivala, jednom od svega 15 svjetskih festivala A-kategorije. Festival je objavio prvih osam filmova u glavnoj konkurenciji, gdje se Matanić našao uz bok sa slavnim mađarskim redateljem, Oskarovcem Istvánom Szabóm. Njegov film 'Final Report' s Klaus Mariom Brandauerom će na Black Nightsu imati međunarodnu premijeru.

Festival, koji je dobio ime po mračnim talinskim noćima, najznačajniji je sjevernoeuropski filmski festival i ove se godine održava od 13. do 29. studenog. Direktorica festivala Tiina Lokk izjavila je da je ovogodišnji program posebno uzbudljiv, s filmovima snažnog autorskog rukopisa koji će izazivati debate i oprečna mišljenja, što i jest najvažniji zadatak prave umjetnosti.

Film 'Zora' drugi je dio Matanićeve filmske 'Trilogije Sunca' ('Zvizdan', 'Zora', 'Sumrak') - trilogije protiv fašizma, u kojoj je uz režiju i autor scenarija.

Već nakon uspjeha 'Zvizdana', redatelj je najavio drugi dio trilogije, govoreći o potrebi da napravi film o boli, pogreškama, praštanju i vjerovanju, jer, u suprotnom, u budućnosti će nam se ponoviti povijest u najmračnijem obliku.

Kao i u 'Zvizdanu', prvom filmu trilogije, Matanić se i u 'Zori' nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. U 'Zvizdanu', ovjenčanom Nagradom žirija u Cannesu, Matanić je ljubav suprotstavio mržnji trima ljubavnim pričama između Hrvata i Srpkinje u tri protekla desetljeća. U 'Zori' čini isto s intimnom obiteljskom dramom i galopirajućim neonacizmom, ali radnju smješta u mračan društveni kontekst bliske budućnosti.

  • +1

Zora, Dalibor Matanić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Promo

Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom, mještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Tijekom trajanja Matijinog puta od gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla - suočavanje i borba.

Glavnog protagonista filma, Matiju, igra Krešimir Mikić, a njegovu suprugu Iku, Tihana Lazović, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica 'Zore' je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!