REŽIRA U ZKM-U

Mađarski redatelj Schilling: Postao sam prijetnja za nacionalnu sigurnost

06.12.2018 u 11:11

Bionic
Reading

Ususret premijeri 'Pansion Eden', koju za 15.prosinca 2018. priprema u Zagrebačkom kazališti mladih, Arpad Schilling, renomirani mađarski redatelj, bio je sinoć gost na tribini ZKM-a 'Čitanje kazališta'. S autorom i voditeljem tribine Srđanom Sandićem razgovarao je na temu – Jesmo li (mi) krivi?, priopćeno je iz ZKM-a

Schilling je davno odabrao put da kazalište treba biti društveno angažirano, pa je i zagrebačkoj publici poručio da kazalište treba proučavati kako u društvenim zbivanjima funkcionira čovjek, što je u tome ljudski, čak i ako niste previše politični. O svojim kazališnim projektima kakav upravo postavlja i u ZKM-u, Schilling je ispričao da ga prije svega zanima kreacija, nešto novo što stvara zajedno s glumcima, kazališni komad koji se rađa baš u određenom kazalištu. Priznaje da je to veliki rizik za kazalište i da rijetki ravnatelji imaju petlje prihvatiti autora koji dođe raditi u njihovo kazalište bez ranije poznatog dramskog djela. Schilling dolazi u kazališta s kojima je potpisao ugovor samo s idejom, radi se ni iz čega, i nitko ne zna što će iz toga ispasti. Međutim, brojne međunarodne nagrade su pokazale kako je riječ o višestruko međunarodno nagrađivanom autoru - nepoželjnom pak za mađarski politički establishment.

Schillinga je objasnio što ga je kao umjetnika dovelo na listu nepoželjnih u Orbanovoj Mađarskoj. 'Lijeva misao je postala problem u Mađarskoj, pa se onda išlo udarom na liberalne vrijednosti, na Zakladu Soroš, nije se prosvjedovalo protiv toga, nije se prihvatilo migrante, prevladalo je razmišljanje zatvorit ćemo se u četiri zida, unutar njih ćemo malo razmijeniti misli – i većina inteligencije zapravo šuti. Ljudska prava, rodna prava, ženska prava, to se u Mađarskoj odšuti', ističe Schilling.

Odakle Orbanu tolika vlast? Inteligencija je, kaže Schilling, bila lijeva, pa oportunistička, pa bez hrabrosti, imala je toliko puta šansu reći ne, a nije. A Orban je odradio toliko toga: promijenio je Ustav, promijenio je izborni zakon, promijenio je zakon o medijima, promijenio je zakon o obrazovanju. Schilling ga je nakon toga javno prozvao. Rekao je kako se Orban uskoro više neće moći demokratski smijeniti. 'Postao sam prijetnja za nacionalnu sigurnost, a isti se pojam primjenjuje za teroriste. Mađarska inteligencija nije regirala na to da se bilo kojeg umjetnika može nazvati teroristom. Na promjene zakona o obrazovanju i mađarska akademija znanosti je šutjela', naglasio je Schilling. Na pitanje voditelja koja je razlika u društvenim zbivanjima između Mađarske i Hrvatske kaže: 'Razlika je što se u Hrvatskoj još nije pojavila osoba koja će to iskoristiti kao Orban. Ali sad se mora javiti netko, ako mu nešto nije pravo, jer se za pet godina više ne može učiniti ništa. Nacionalisti iz 21. stoljeća znaju reći 'ja sam Mađar' ili 'ja sam Hrvat', vole Mađarsku, ili vole Hrvatsku, ali dalje od toga ne znaju ništa reći. Zanima me što ćeš napraviti s tim što si Mađar ili Hrvat? Evo, Orban je napravio ogradu. On je riješio problem migranata. Ali, riješili su ga Nijemci, Turci, Grci'.

S kazališne pozornice se ipak, kaže, ne može mijenjati svijet. Stvarne društvene promjene nemojte očekivati od kazališta, naglašava Schilling, jer se moraju provesti kroz škole, kroz obrazovanje. Obrazovanje je najvažnije pitanje. Na kraju je odgovorio i na pitanje koje je i naziv tribine – Jesmo li (mi) krivi?

'Jesmo, krivi smo. Nije sve što sam naveo Orbanov grijeh. Mi smo ti koji proizvodimo Orbane', zaključio je slavni mađarski redatelj Schilling.