'slane i slatke čarolije'

[FOTO] Lumen je objavio službenu Harry Potter kuharicu uz dvadesetu obljetnicu prvog filma

12.11.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Upravo objavljena kuharica, bestseller New York Timesa, donosi recepte koji su nastali nadahnuti pričom o Potteru, a dio njih se jeo i za velikim stolom u Hogwartsu

Uz 20. obljetnicu premijere prvog filma o Harryju Potteru u izdanju Lumena na hrvatskom je objavljena prva 'Službena Harry Potter kuharica - Slane i slatke čarolije', s više od četrdeset recepata nadahnutih popularnim serijalom.

Još od prvog izdanja knjige 'Harry Potter i Kamen mudraca' J.K. Rowling iz 1997. ne prestaje zanimanje za priču o dječaku kojemu sudbina nije bila naklonjena, no sam se pobrinuo da ju promijeni. Svaki novi nastavak postao je hit, a Harry se odavno iz korica knjige odšetao u filmove, predstave i sveprisutan 'merch'.

Zarada od cijelog književnog i filmskog serijala, kao i od proizvoda vezanih uz Harryja Pottera, mjeri se u milijardama, a kontinuirana 'pottermania' opstaje zavaljujući velikoj bazi obožavatelja, sad već nekoliko generacija koji u toj bezvremenskoj priči o borbi dobra protiv zla pronalaze podršku za razna razdoblja u svojim životima.

Upravo objavljena kuharica, bestseller New York Timesa, donosi recepte koji su nastali nadahnuti pričom, a dio njih su ono što se za velikim stolom tijekom obroka u Velikoj dvorani Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts magično pojavljivalo pred učenicima.

Podjednak je broj slanih i slatkih recepata koji će čitatelje već po nazivima podsjetiti na omiljene likove i priču.

Tu su pogače posvećene Harryjevu ožiljku u obliku munje - podsjetniku na susret s Voldemortom, štapići kao iz Ollivanderova dućana, 'ružni' kruščić Mimbulus Mimbletonia, Slytherinova zmija od kiselog tijesta - zubato čudovište bazilisk i najbrža metla na svijetu Nimbus 2000.

Uvršteni su i recepti za Harryjevu omiljenu pileću pitu kao i jorkširske poslastice, krafne iz Medičarnice, Lunine duhočale kojima se mogu vidjeti umolaže, fascinantan dvorac Hogwarts, Hermionina torbica s perlama, Hagridovi kolačići, tvrdi, ali ipak manje kameni i lomljivi nego u knjizi, te replika Harryjeve prve rođendanske torte u životu 'Happee Birthdae Harry' koju mu je ispekao Hagrid, ali potom i slučajno sjeo na nju.

S obzirom na to da su mnogi čitajući romane i gledajući filmove zamišljali kakav okus imaju delicije koje su jeli Harry, Hermiona i Ron, urednica Miroslava Vučić kaže da je to već dugo najiščekivanija knjiga, a i prvo je svjetsko izdanje službene Harry Potter kuharice.

Veganske, vegetarijanske i bezglutenske varijante jela

'Dvadeset najvećih nakladnika svijeta radilo je na ovoj knjizi, a osobito sam počašćena da je Lumen izdavaštvo izabrano za hrvatskog nakladnika koji može iznijeti ovaj teret i objaviti je', istaknula je.

Po njezinim riječima, svatko može probati napraviti nešto iz kuharice jer se sastojci za svaki recept mogu kupiti u našim trgovinama, predočeni su jasni koraci pripreme, a postoje i veganske, vegetarijanske i bezglutenske varijante jela.

Vjeruje da kuharicu prema ovim receptima mogu koristiti i sami početnici, treba samo obratiti pažnju na broj munja u receptu - jedna je za jednostavnija jela koje uz pomoć nekoga mogu pripremiti i desetogodišnjaci, a ako ih je pet riječ je o jelima koja jesu zahtjevnija, ali ih je moguće napraviti.

Iz Lumena napominju kako prije početka pečenja treba provjeriti imamo li sve sastojke i potreban pribor, kao i bistri um Hermione Granger, nepokolebljivu hrabrost Harryja Pottera (za zahtjevnije recepte) i slavnu ljubav prema hrani Rona Weasleyja.

'Možda je najvažnije ovo posljednje jer svi su ovi recepti smišljeni da bi vam rasle zazubice, a sadržavaju mnogo zdravih sastojaka i razne moguće zamjene za one koji su vegetarijanci i vegani, kao i za one koji su na prehrani bez glutena, što je označeno zastavicama', dodaju.

Knjiga, koju je preveo Marko Maras, uz recepte donosi i 'čarobne detalje' i citate kao podsjetnike na neke momente iz filmova, ali i manje poznate zanimljivosti o onome što se događalo 'iza kulisa' snimanja.

Mnoga od jela iz kuharice su, u izvedbi nekoliko zagrebačkih slastičara, imali priliku kušati posjetitelji promocije u Hrvatskom državnom arhivu, koji je za tu prigodu bio uređen poput Hogwartsa, za što se uz tim Lumena pobrinuo Mario Miše, svestrani umjetnik i dizajner s londonskom adresom, ali i veliki obožavatelj Harryja Pottera.

Autorica je Joanna Farrow koja je dosad objavila niz kuharica, a radi i kao stilistica hrane za nekoliko časopisa, kuharice i reklamne fotografije.

Gužva na promociji kuharice

Sinoć je u Hrvatskom državnom arhivu održan najčarobniji party i predstavljanje 'Službene Harry Potter kuharice – Slane i slatke čarolije'. Kuharicu nisu propustila prelistati ni mnogobrojna poznata lica, koja su jedva dočekala novu priliku za okupljanje i druženje.

  • +36
Poznati na predstavljanju službene Harry Potter kuharice Izvor: Promo fotografije / Autor: John Pavlish