T-HTnagrada@msu

Liposukcija i operacija grudi pobijedili

04.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Videoinstalacija Ane Horvat, koja prikazuje liposukciju, korekciju nosa i grudi izvedenih na krpenoj lutki, pobjedom na natječaju T-HTnagrada@msu osvojila je 75 tisuća kuna otkupne nagrade, čime je rad 'Prije i poslije' postao dijelom T-HT-ove zbirke suvre

Videoinstalacija Ane Horvat, koja prikazuje liposukciju, korekciju nosa i grudi izvedenih na krpenoj lutki, pobjedom na natječaju T-HTnagrada@msu osvojila je 75 tisuća kuna otkupne nagrade, čime je rad 'Prije i poslije' postao dijelom T-HT-ove zbirke suvremene umjetnosti.

Umjetnica Ana Horvat preodjevena u liječnicu operira krpenu luku kojoj vrši makeover. Otklanja joj masno tkivo, smanjuje nos i povećava grudi. Premda mnogi pobjednički rad 'Prije i poslije' vide kao bunt, Ana Horvat za svoj rad kaže da je prvenstveno plod zafrkancije jer ismijava sveprisutno podvrgavanje plastičnim operacijama pred kamerama.

Osvojenu nagradu Horvat vidi kao veliko umjetničko priznanje, ali i značajnu potporu za daljnji rad.

Stručno povjerenstvo, koje čine Snježana Pintarić, v.d. ravnatelja MSU-a, intendant Kunsthausa u Grazu Peter Pakesch, direktorica P.S.1, Centra za suvremenu umjetnost iz New Yorka, Alanna Heiss, umjetnik Ivan Kožarić, Tihomir Milovac iz MSU-a i profesor zagrebačke ADU Hrvoje Turković, nagradilo je još dva rada.

Drugu otkupnu nagradu u iznosu od 70.000 kuna žiri je dodijelio videouratku umjetnice Ane Opalić pod nazivom 'Pismo'. Umjetnica kroz fotografiju iz svojega obiteljskog fotoalbuma, koja se miješa s videosnimkama nje i njezine majke, donosi kronologiju i intimnu ispovijest odnosa majke i kćeri. Nejasni kadrovi i mutna slika u suprotnosti su s jasno ispisanim tekstom pisma koje ispisuje svojoj majci.

Treća otkupna nagrada u vrijednosti 65.000 kuna pripala je Davoru Sanvincentiju za videoinstalaciju '1001'.

Sanvincenti je u svom radu na fragmente razložio fotografiju Louisa Daguerra iz 1838. godine pod nazivom 'Boulevard du Temple'. Sanvincentijev rad je kombinacija zvuka, slike i, po njegovim riječima, matematike. Cilj mu je bio 'baratati slikom bez da ona ovlada njime i izmanipulirati zakonima percepcije'.
Nagrade su pobjednicima dodijeljene u HDLU prilikom otvaranja izložbe radova pristiglih na natječaj. Izložba će biti otvorena do 23. studenog, a sadrži još 25 djela kojima je poveznica multimedijalnost, spajanje umjetnosti i tehnologije, no i odraz tehnologije na tradicionalne medije, kao što su slikarstvo, kiparstvo ili grafika.

Pomoćnik ravnatelja MSU-a Tihomir Milovac naglasio je da su ovogodišnji radovi izrazito originalni i kreativni, a velik broj videoanimacija objasnio je 'dostupnošću i ekonomičnošću toga medija, zbog kojega je postao omiljeni među umjetnicima jer omogućava brz i efikasan rezultat'.

Nakon završetka izložbe, 23. studenoga bit će dodijeljena i nagrada publike koja nije otkupna i iznosi 15.000 kuna. Nagradu publike dobit će rad koji osvoji najviše glasova posjetitelja izložbe.