PREMIJERA 5. SVIBNJA

'Kako je tata osvojio mamu' po tekstu Mire Gavrana u Žar ptici

  • Autor: I.Č./HINA
  • Zadnja izmjena 27.04.2017 09:24
  • Objavljeno 27.04.2017 u 09:24
'Kako je tata osvojio mamu'

'Kako je tata osvojio mamu'

Izvor: Promo fotografije / Autor: GK Žar ptica

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica kao svoju sljedeću premijeru najavljuje u petak, 5. svibnja premijeru predstave 'Kako je tata osvojio mamu' u režiji Slađane Kilibarda, po tekstu Mire Gavrana o dječaku koji nakon razvoda roditelja odluči učiniti sve kao bi njegov otac ponovno osvojio njegovu majku.

Kako se ističe u najavi, predstava nastala prema istoimenu romanu poznatoga suvremenog hrvatskog romanopisca i dramatičara, vrlo prisutnu pojavu razvoda roditelja sagledava iz dječje perspektive - iskreno i izravno.

Priča je to o dječaku koji koji teško podnosi činjenicu da njegovi majka i otac ne žive više zajedno, pa uz pomoć djevojčice koju simpatizira čini sve ne bi li njegov otac ponovno osvojio njegovu majku.

Suočen s mogućnošću rastanka roditelja, Antun odlučuje pronaći način kako ih nanovo spojiti, odnosno, kako pomoći tati da nanovo 'osvoji mamu'. U tome će mu uvelike pomoći Bernarda koja će, pri tome, osvojiti i njegovo srce (a i organizirati nezaboravnu rođendansku proslavu).

'Antun ima deset godina, nogu broj trideset sedam i pol, veliko srce, neposrednu komunikaciju i želju da postane istraživač Egipta. Bernarda također ima deset godina, nevoljko ide na niz slobodnih aktivnosti, a želi postati 'istraživačica ljudske psihe' i 'sakupljačica poštanskih maraka', stoji u najavi.

'Kroz pat poziciju protagonista u koju ga je doveo odnos njegovih roditelja, kroz njegovu želju da se izbori za opstanak obitelji, ali i za vlastitu sreću, djetinjstvo i zaigranost, pokazuju se i prokazuju često neosviješteni i sebični mehanizmi odraslih, potpomognuti vrijednosti svijeta koji nas okružuje', dodaje se.

Igraju Ugo Korani, Gorana Marin, Berislav Tomičić, Nina Erak Svrtan, Ana Marija Vrdoljak, Ante Krstulović i Dunja Fajdić.

Dramatizaciju za prvo postavljanje na scenu nekog Gavranovog romana za djecu i mlade potpisuje Ana Prolić, a režira Slađana Kilibarda, kojoj je to prva suradnja sa Žar pticom.

Kilibarda je osmislila i scenografiju, za kostime je odgovorna Hana Letica, a skladatelj je Nenad Borgudan iz grupe Detour, čija će se pjesma i koristiti u predstavi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!