'JA BORAC'

Izniman život i djelo slikarice Naste Rojc sada su pretočeni u strip

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 31.01.2019 11:15
  • Objavljeno 31.01.2019 u 10:48
'Nasta Rojc: Ja borac'

'Nasta Rojc: Ja borac'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Leonida Kovač i Ana Mušćet

Leonida Kovač i Ana Mušćet autorice su grafičkog romana 'Nasta Rojc: Ja borac', zasnovanog na autobiografskim zapisima i pismima poznate slikarice, a njegova promocija održat će se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 31. siječnja u 18 sati, kada će se otvoriti i izložba Ane Mušćet 'Nasta Rojc: Ja borac - kolaži'

Dijelovi neobjavljene autobiografije 'Svjetlo, sjena i mrak', pisma roditeljima s putovanja po Škotskoj i Engleskoj, autobiografski zapisi nakon Drugog svjetskog rata o sukobu s pravilima građanskog i patrijarhalnog društva, zalaganju za ženska prava i prava potlačenih te o borbi za pravo na obrazovanje, samostalnost i javno djelovanje...

Autoportret Naste Rojc u lovačkom odijelu 1912.

Autoportret Naste Rojc u lovačkom odijelu 1912.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

To su samo neki od materijala na kojima se temelji grafički roman 'Nasta Rojc: Ja borac' koji, prema najavi iz MSU-u, donosi živu sliku osobnosti ove slikarice te neke od ključnih događaja u njezinu životu – traumatično školovanje u samostanu, borbu s bolešću, traganje za slikarskim obrazovanjem, odbijanje građanskih pravila i morala te prividni brak s prijateljem Brankom Šenoom, gradnju kuće na Rokovu perivoju, susret s Alexandrine Onslow, koja će joj postati životnom partnericom, veliki uspjeh londonske izložbe održane 1926., osnivanje Kluba likovnih umjetnica, povlačenje iz javnog života u osvit Drugog svjetskog rata, pomaganje antifašističke borbe te razočaranje nekim poratnim zbivanjima.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Leonida Kovač i Ana Mušćet

Scenarij za grafički roman potpisuje Leonida Kovač, autorica ključnih studija o Rojc, čije je dugogodišnje istraživanje djela i života slikarice omogućilo da se njezin umjetnički doprinos sagleda u sasvim drugom svjetlu. Pritom je dosta pomogla i ostavština kolekcionara Josipa Kovačića, koji je odigrao veliku ulogu u čuvanju opusa Naste Rojc i sjećanja na nju, a tu je i ostavština Elene Puškarsky.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Leonida Kovač i Ana Mušćet

Vizualna umjetnica Ana Mušćet za grafički roman izradila je kolaže čiji će se dio predstaviti na izložbi koja će u predvorju čitaonice MSU-a trajati do 3. ožujka.

Grafičko oblikovanje publikacije i izložbe potpisuje Željko Serdarević, a uz hrvatsko, objavljeno je englesko izdanje u prijevodu Marine Schumann. Na dan promocije, na kojoj će pored autorica sudjelovati povjesničarka stripa Irena Jukić Pranjić te urednice Jasna Jakšić i Vesna Meštrić, grafički roman bit će dostupan po promotivnoj cijeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!