U MULTIMEDIJALNOM KULTURNOM CENTRU

Izložba u čast splitskog filmaša Aleksandra F. Stasenka

25.01.2019 u 12:28

Bionic
Reading

Multimedijalna izložba 'Hommage to Aleksandar F. Stasenko', posvećena liku i djelu splitskog filmaša ukrajinskih kozačkih korijena Aleksandru F. Stasenku, otvara se 25. siječnja u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) Split

Ostavština tog filmskog umjetnika predstavlja se u tri dijela, počevši od arhivskog i sociološkog na ulaznom dijelu galerije gdje se predstavljaju artefakti iz Stasenkovog bogatog umjetničkog života i stvaralaštva, od scenarija, filmskih nagrada i diploma do arhivskih novinskih tekstova, filmskih plakata, knjiga snimanja.

Drugi dio izložbe donosi četiri novonastale video i medijske instalacije nadahnute filmskim arhivom Stasenkovih filmova. Medijski umjetnici Alvaro Congosto iz Madrida, Zoran Dragelj iz Kanade te Vlado Zrnić iz Zadra i Ivan Perić iz Splita napravili su na temelju digitaliziranog arhiva njegovih filmova nove hibridne formate u kojima spajaju novo medijske tehnike montaže, post produkcije, obrade i prezentacije digitalnog videa s arhaičnim, poetskim, analognim, životnim i dokumentacijskim Stasenkovim kadrovima.

Treći dio izložbe selekcija je najboljih Stasenkovih radova, digitaliziranih za ovu prigodu, njih devet koje je odabrao kustos izložbe, filmski kritičar i publicist Marko Njegić - 'Jamar', 'Kolonisti', 'Lov', 'Miting u odjelu IV F', 'Poslije potopa', 'Posljednji', 'Sve godine u jednoj noći', 'Vrijeme heroja' i 'Žene'.

Po Njegićevim riječima, Stasenko je bio majstor filma, a krupni planovi su bili njegov autorski potpis, slikovno rječiti u mučaljivim filmovima, snimljenima bez izgovorene riječi.

'U ovom trenutku Stasenkovi radovi izgledaju estetski prilično moderno i mogli bi proći kao kratkometražni festivalski art filmovi, povremeno eksperimentalnog zamaha, zavrtjeti se u konkurenciji jednog Split Film Festivala. Mogli bismo ih nazvati izvanvremenskima ili bezvremenima, imajući na umu prizor iz filma 'Pogled u sumrak' kad se kazaljke na satu zaustave u vremenu', ustvrdio je u uvodnom tekstu izložbe.

Njegić je ocijenio kako mnogi nisu ni svjesni autorove bogate filmske ostavštine, budući da je riječ o previše zapostavljenom i nepravedno ne kanoniziranom splitskom filmašu. 'Ova izložba je, stoga, idealan podsjetnik na ostavštinu koju Split počesto zaboravlja da ima', zaključio je.

Aleksandar Fjodorovič Stasenko (Split, 1933 - 1990) u rodnom gradu završava osnovnu školu i gimnaziju, a Elektro­tehnički fakultet u Ljubljani. Prvi film je snimio 1965. kao neovisni autor. Nakon toga djeluje u amaterskim kino grupama, a 1968. mu Foto-kino savez Jugoslavije dodjeljuje zvanje majstora amaterskog filma.

S amaterskim filmskim stvaralaštvom prestaje 1970. godine i počinje s radom na profesionalnom filmu, pet godina kasnije dobiva status filmskog umjetnika - režisera te postaje članom Društva umjetnika Hrvatske. Tada prestaje s radom diplomiranog inženjera elektrotehnike te prelazi u slobodne film­ske radnike.

Cijeli je opus posvetio kratkom dokumentarnom i igranom filmu, snimajući u vlastitoj produkciji kao 'sam svoj majstor' - redatelj, scenarist, snimatelj i montažer.

Filmovi su mu često nagrađivani na međunarodnim festivalima, imao je niz retrospektiva, a za filmsko stvaralaštvo je 1978. dobio republičku nagradu 'Kata Pejnović'. Iste godine dodijeljena mu je, za naročite uspjehe postignute u umjetnosti, godišnja nagrada grada Splita.

Izložba 'Hommage to Stasenko' bit će otvorena do 11. veljače. Njezinu realizaciju, u organizaciji Udruge Odjel za vizije potpomogli su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split, Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split, Multimedijalni kulturni centar Split, Dom mladih Split, Državni arhiv Split i Škola likovnih umjetnosti Split.