PLAKATI

Izložba 'Sad Up Sad Down' Borisa Greinera u HDD galeriji

19.03.2018 u 10:54

Bionic
Reading

Izložba grafičkog dizajnera, pisca i filmskog autora Borisa Greinera, koja se otvara u četvrtak, 22. ožujka u zagrebačkoj HDD galeriji, predstavlja seriju od 24 plakata pod nazivom “Sad Up Sad Down” i istoimeni časopis tiskan u 200 primjeraka

Riječ je o osobnom autorskom projektu koji u integralnu cjelinu povezuje izražajne mogućnosti dviju djelatnosti kojima se Greiner danas dominantno bavi – grafičkog oblikovanja i pisanja, najavljeno je iz HDD galerije.

Kustos izložbe Marko Golub ustvrdio je kako, iako Greinerov samostalni rad u posljednjih nešto manje od dva desetljeća nema "onu neprobojnu mističnu auru" koju su imali raniji kolektivni autorski istupi (Greiner&Kropilak, Slipa konfidenca) iz osadmesetih i devedesetih, i njega je teško svrstati u stroge kategorije.

Podsjeća kako se Greiner, uz oblikovanje knjiga i plakata danas, dominantno bavi pisanjem o umjetnosti, portretira određene autore ili izložbe, dokumentira likovnu scenu, ali se bavi i eksperimentalnim filmom te književnošću.

"U ovom slučaju riječ je o osobnom projektu baziranom na kombinaciji izražajnih mogućnosti dviju njemu najbližih medijskih praksi – grafičkog oblikovanja i pisanja. Sami tekstovi imaju oblik kontemplativnih zapisa, bilješki, opservacija, ponekad nekog prisjećanja na neimenovane ljude i mjesta, pri čemu se neki dijelovi sigurno mogu prepoznati kao autobiografski", napomenuo je.

Golub smatra kako Greinerov projekt uranja gledatelje u aspekt dizajna koji se prečesto zanemaruje. "U svom našem fokusiranju na namjenu onog što dizajniramo, često zaboravljamo da grafički dizajn ne služi isključivo tome da nekoga o nečemu obavijestimo ili da pomognemo nešto prodati, nego aktivno participira u izgradnji vizualne kulture određene sredine i određenog vremena", zaključio je.

Boris Greiner (Zagreb, 1959.) stvara od početka osamdesetih, a sa Stanislavom Habjanom ostvaruje niz projekata u raznim medijima (grafički materijali, proza, performansi, izložbe, akcije i eksperimentalni filmovi), u okviru dvadesetogodišnjeg konceptualnog projekta Greiner&Kropilak Mailart Office.

S Habjanom i Danijelom Žeželjem od 1992. s djeluje u okviru umjetničke grupe Slipa Konfidenca, dok 2001. s njima dvojicom te Borisom Cvjetanovićem osniva umjetničku organizaciju Petikat.

REAKCIJA NA SLUČAJ U OSIJEKU

Provokativnom izložbom 'Pičkin dim' 80 umjetnika ustalo protiv cenzure

Pogledaj galeriju

Od 2003. uglavnom djeluje samostalno, a osvrte o događanjima na suvremenoj likovnoj sceni u raznim javnim medijima, te u seriji knjiga sabranih tekstova Osvojena područja objavljuje od 2005. godine.

Dosad je ostvario dvadesetak samostalnih izložbi i performansa, objavio trinaest knjiga te snimio petnaest filmova.

Njegovu izložbu "Sad Up Sad Down" organizira Hrvatsko dizajnersko društvo kao dio programske linije HDD galerije "U prvom licu". Bit će otvorena do 6. travnja.