U ŽIDOVSKOM MUZEJU

Izložba koja otkriva novu stranu Amy Winehouse

17.03.2014 u 12:56

Bionic
Reading

Židovski muzej u Beču postavio je izložbu u čast pokojne pjevačice Amy Winehouse, koja se može pogledati od 11. ožujka do 20. kolovoza. 'Amy Winehouse: A Family Portrait' prikazuje obiteljsku povijest pjevačice, čiji je pradjed u antisemitskim pogromima protjeran iz Bjelorusije u London krajem 19. stoljeća

Iako je u vrijeme svoje smrti Amy Winehouse bila svjetska muzička zvijezda o čijim su problemima s drogom izvještavali mediji diljem svijeta, ne treba se zavaravati mišlju kako ju je široka javnost doista poznavala. Raznolikost identiteta jedne osobe baš se i ne predstavlja odgovarajuće u medijskom spektaklu koji okružuju celebrityje pa ne čudi što se nitko nije detaljnije pozabavio židovskim naslijeđem koje je utjecalo na ljudsko i umjetničko formiranje Amy Winehouse. Pjevačica svoje korijene nikada nije tajila, no zanimljivije je bilo uvijek pisati o propalim brakovima, predoziranjima i koncertima na rubu incidenta pa je izložba koja je ovih dana otvorena u bečkom Židovskom muzeju prilika da se upozna jedna drugačija Winehouse.

Preci pjevačice 1890-ih su godina emigrirali iz Bjelorusije u Veliku Britaniju bježeći od tada uobičajenih antisemitskih pogroma. Pradjed Harris Winehouse radio je cijeli život kao krojač u siromašnom londonskom East Endu. Židovska je tradicija bila uključena u Amynu odrastanju pa se na izložbi - koju su osmislili pjevačičin brat Alex Winehouse i njegova supruga Riva te kustosice Elizabeth Selby i Astrid Peterle - mogu vidjeti fotografije mlade Amy kako uživa na bar micvi, ili primjerice u odijelu Jewish Lads' and Girls' Brigade.

Cilj je 'ponuditi novi pogled na život Amy Winehouse', kažu u bečkom Židovskom muzeju, te napominju kako se na izložbi mogu vidjeti i mnogi predmeti koji su joj pripadali, i koja se 'ponosila svojim londonsko-židovskim identitetom'. Između ostaloga, na izložbi se može vidjeti gitara koju je svirala mlada Amy, njezina kolekcija gramofonskih ploča i poznati odjevni predmeti u kojima je nastupala, no i obiteljske fotografije i uspomene.

Izložba 'Amy Winehouse: A Family Portrait' može se u bečkom Židovskom muzeju posjetiti do 20. kolovoza.