NATJEČAJ ZA 2022.

Ministarstvo kulture podijelilo potpore za nova djela: Pogledajte tko je dobitnik, a tko gubitnik

26.01.2022 u 15:33

Bionic
Reading

Ministrica kulture je donijela odluku o financiranju 72 autorska projekta u ukupnom iznosu od 1.890.000,00 kn. Dodijeljeno je 19 polugodišnjih potpora od 42.000,00 kn i 53 tromjesečne potpore od 21.000,00 kn

Izašli su rezultati natječaja Ministarstva kulture i medija za potporu književnom stvaralaštvu u 2022. godini. Poziv je bio otvoren od 10. lipnja do 10. rujna 2021. godine, a pristigle su ukupno 184 prijave i to 28 iz polja dječje književnosti, 19 prijevoda i 137 iz polja književnosti za odrasle.

Među dobitnicima potpora su, između ostalih, i autori i autorice poput Nebojše Lujanovića, Marije Andrijašević, Kristiana Novaka, Borisa Becka, Mirka Božića, Borivoja Radakovića, Branka Čegeca, Marka Gregura, Borisa Greinera, Damira Karakaša, Nore Verde, Želimira Periša... Čitavu listu dobitnika potpora književnom stvaralaštvu možete pogledati ovdje.

Među onima koji nisu dobili potporu za svoja nova književna djela su i neka poznata imena: Mladen Blažević, Arijana Čulina, Marija Dejanović, Davor Mandić, Lora Tomaš, Marko Tomaš... Čitavu listu odbijenih programa i autora možete pogledati ovdje.

Pristigle prijave vrednovalo je posebno formirano Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2022. godini koje je radilo u sljedećem sastavu: Adrian Cvitanović, Stanislav Habjan, Dorta Jagić, Luka Šeput i Tomislav Zagoda.

Prijave koje su se odnosile na knjige namijenjene djeci i mladima vrednovalo je Stručno povjerenstvo za dječju knjigu: Isabella Mauro, Andrijana Kos-Lajtman i Zlatko Krilić.

U skladu s propozicijama Javnoga poziva prvi krug vrednovanja obuhvaćao je anonimni dio autorske prijave, odnosno Povjerenstvima su upućeni sinopsisi budućih djela i ogledni arci, odnosno uzorci gotovoga teksta. Na temelju tih materijala izdvojeni su projekti koji su ušli u uži izbor za dodjelu potpora. Nakon uvida u kompletnu dostavljenu dokumentaciju koja je uključivala biobibliografiju te dvije preporuke relevantnih stručnjaka doneseni su prijedlozi da dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2022. godini.

Na temelju njihovih prijedloga ministrica je donijela odluku o financiranju 72 autorska projekta u ukupnom iznosu od 1.890.000,00 kn. Dodijeljeno je 19 polugodišnjih potpora od 42.000,00 kn i 53 tromjesečne potpore od 21.000,00 kn.

Sufinanciran je autorski rad na 10 djela namijenjenih djeci i mladima te na 13 prijevoda sa sljedećih jezika: engleskoga, kineskoga, latinskoga, mađarskoga, ruskoga i španjolskoga te po 3 prijevoda s njemačkoga i francuskoga. Među sufinanciranih projektima najviše je romana (34), a slijede knjige priča (15) i poezija (11). Ove godine je bio dosad najveći broj prijavljenih projekata s područja stripa (10) i sufinancirano je 6 najvrjednijih, od kojih su tri namijenjena mlađoj čitateljskoj publici.

S autorima kojima je odobrena potpora sklopit će se ugovor o korištenju sredstava Ministarstva, a odobrena će se sredstva isplaćivati u mjesečnim obrocima od 7.000,00 kn. Autori se na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva mogu ponovo prijaviti nakon objavljivanje knjige za rad na kojoj su zadnji put koristili ovaj oblik potpore, javljaju iz Ministarstva.