Reakcija na tvrdnje diskografa

Ministarstvo kulture i medija: Zakon o autorskom pravu donesen je na transparentan način te predstavlja kompromis između interesa diskografa i izvođača

04.01.2022 u 17:34

Bionic
Reading

Ministarstvo opovrgava tvrdnju HDU-a i ZAPRAF-a da se zakonom uvodi njegova retroaktivna primjena, ističući da se njime propisuje prijelazno razdoblje za usklađivanje s izmijenjenim odredbama

Zakon o autorskom pravu donesen je na participativan način, a osporavane odredbe kompromisno su rješenje između interesa diskografa i izvođača, odgovorilo je Ministarstvo kulture i medija na tvrdnje HDU-a i ZAPRAF-a, koji su danas podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti toga Zakona.

Podsjetimo, predstavnici Hrvatske diskografske udruge (HDU) i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) Ustavnom sudu su podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, ocijenivši neke odredbe štetnima i protuustavnima.

Iz Ministarstva su na upit Hine odgovorili da je 'zakon u potpunosti usklađen s odredbama Direktiva (EU) 2019/790 o autorskom i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, kao i ostalim direktivama i uredbama Europske unije koje reguliraju ovo područje (njih ukupno 16)'.

Osporavanim odredbama se u skladu s europskim i nacionalnim pravom, osigurava pravična naknada izvođačima, koje je i Direktiva 2019/790 prepoznala kao slabiju stranu, za komercijalizaciju njihovih izvedbi fiksiranih na fonogramima diskografa (proizvođača fonograma) na internetu, napominju iz Ministarstva.

'Odredbama se nastoji ispraviti globalno prisutna anomalija da znatan broj glazbenih izvođača ne dobiva naknadu za korištenje njihovih izvedbi putem digitalnih glazbenih servisa kao modernog i rastućeg načina slušanja glazbe', ističu.

Iz Ministarstva tvrde da se zakonom ne uvodi njegova retroaktivna primjena

Osporavane odredbe, objašnjavaju, predstavljaju kompromisno rješenje između interesa diskografa i izvođača, kojim se omogućava izbor između individualnog sklapanja ugovora o ostvarivanju prava između izvođača i diskografa te kolektivnog ostvarivanja prava izvođača putem njihovih udruga za kolektivno ostvarivanje srodnih prava.

Ministarstvo opovrgava tvrdnju HDU-a i ZAPRAF-a da se zakonom uvodi njegova retroaktivna primjena, ističući da se njime propisuje prijelazno razdoblje za usklađivanje s izmijenjenim odredbama.

Zakon je, ističu, donesen temeljem dugotrajnih stručnih rasprava u okviru za tu svrhu uspostavljene radne skupine, kao i temeljem više ciklusa konzultacija s predstavnicima zainteresiranih dionika, odnosno na transparentan i participativan način.

'Pravo je svakog građanina i svake udruge da postavlja pitanja Ustavnom sudu u vezi s odredbama zakona, pri čemu smatramo da će Ustavni sud potvrditi da je Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima sukladan s Ustavom i ciljevima donošenja predmetnog Zakona i Direktive', poručuju iz Ministarstva kulture i medija.