MLADE ZNANSTVENICE

Izabrane dobitnice stipendije ‘Za žene u znanosti’ 2009

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 27.01.2009 14:58
  • Objavljeno 27.01.2009 u 14:37
stipendije_unesco-270109

stipendije_unesco-270109

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sasa Midzor Sucic

Sonja Antić, Ivana Bešlić, Ivana Buj i Danijela Horvatek dobitnice su ovogodišnje nacionalne stipendije ‘Za žene u znanosti’ 2009., koja se u Hrvatskoj po treći puta dodjeljuje mladim znanstvenicama na posljednjem stupnju pripreme doktorske disertacije

Mlade znanstvenice nagrađene su godišnjom stipendijom u iznosu od 4000 eura za dosadašnji znanstveni rad, a time ih se istodobno potiče i na daljnju izobrazbu u području znanosti.

Jedinu takvu stipendiju u Hrvatskoj namijenjenu ženama znanstvenicama dodjeljuje Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria, čiji je generalni direktor Philippe Cornu podsjetio da se nacionalni program stipendiranja mladih znanstvenica provodi u svijetu deset godina.

‘Znanost treba žene, njihovu pronicljivost, znatiželju i intuiciju’, rekao je Cornu, dodajući da na znanstvenim istraživanjima u kozmetičkoj tvrtki L'Orealu radi više od 3500 ljudi, a 55 % čine žene.

Taj gospodarsko - kulturni projekt pozdravio je i ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić istaknuvši kako je treća generacija stipendistica brojnija za jednu dobitnicu, s obzirom da je veliki interes znanstvenica potaknuo organizatore da povećaju broj godišnjih stipendija s dosadašnje tri na četiri.

Bilo je puno kvalitetnih i perspektivnih mladih znanstvenica, rekla je akademkinja Sibila Jelaska, predsjednica natječajne komisije ‘Za žene u znanosti’ 2009., izražavajući zadovoljstvo zbog dodjele takvih stipendija isključivo ženama s obzirom na to da "zna svu težinu i probleme žene kad se bavi znanošću’.

Dobitnica stipendije Sonja Antić je liječnica stažistica u KB ‘Sestre milosrdnice’, fizičarka Ivana Bešlić zaposlena je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja Sveučilišta u Splitu, biologinja Ivana Buj zaposlena je u Zoologijskom zavodu PMF-a u Zagrebu, a Danijela Horvatek je znanstvena novakinja na Zavodu za bolesti peradi zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

Stipendije će im biti uručene 27. siječnja na svečanosti u Hrvatskome državnom arhivu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi