pressing n1 televizije

Ivana Bodrožić: Seksizam i mačizam danas se prenose kapilarno, vrlo suptilnim načinima

04.10.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Književnica i kolumnistica Ivana Bodrožić gostovala je sinoć u Pressingu N1 televizije kod Ilije Jandrića, u kojemu je govorila o svom posljednjem, vrlo uspješnom romanu 'Sinovi, kćeri', takozvanom raskolu među feministicama po pitanju transrodnih žena, ali i raspravi koja se povela nakon panela s festivala književnosti vRIsak

U Italiji je nedavno objavljen prijevod njenog zadnjeg romana “Sinovi, kćeri”, a osim dobrih kritika Bodrožićin roman je ušao među sedam finalista za međunarodnu književnu nagradu “Premio Rapallo”. Podsjetimo, s autoricom smo nedavno objavili i veliki intervju, povodom njezine nove zbirke poezije "Usijavanje", a možete ga čitati na ovoj poveznici.

“Naći se u takvoj konkurenciji, stvarno sam sretna. Nadam se da će ta knjiga doprijeti do što više ljudi. Što se tiče nagrade, ja sam je već dobila”, rekla je Bodrožić u Pressingu N1 televizije, prenosi N1 Info.

Spisateljica, poznata po svojim feminističkim stajalištima, osvrnula se i na takozvani raskol među feministicama po pitanju transrodnih žena. Dio ih potpuno podržava, a drugi dio smatra da ugrožavaju teško stečena prava žena. “Mogu donekle razumjeti argumente obje strane, ali bih uvijek dala prednost osobama koje jesu u toj situaciji – imaju najviše prava tražiti da im se prizna njihov identitet na temelju onoga što oni osjećaju.”

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Bodrožić se osvrnula i na raspravu koja se povela nakon panela s festivala književnosti vRIsak. Jedan narativ je bio da je na panelu bio prisutan seksizam i mizoginija, a drugi da je to pokušaj, sve prisutnije, cancel kulture.

“Vrijeme se promijenilo i neki to sad počinju osjećati na vlastitoj koži. Kao što više nije prihvatljivo raditi šale na račun ljudi koji su homoseksualni ili na račun druge rase, tako nije više prihvatljivo ponašati se na određeni način prema ženama u javnosti, pa ni privatno. Mislim da je problem kod naših muških kolega, autora, da nisu niti svjesni da daju seksitičke komentare i da su mizogini,” rekla je Bodrožić, dodajući:

“Nitko od njih neće reći da mrzi žene ili da bi žene trebale znati gdje im mjesto. Mi očekujemo kada upremo uprstom u nekakav seksizam, neki strašni skandalozni komentar o ženama, ali toga više nema. Taj seksizam i mačizam se prenosi kapilarno, vrlo suptilnim načinima”, poručila je Bodrožić u Pressingu N1 televizije.

Više čitajte OVDJE.