čak 34 filma

U zagrebačkoj Kinoteci ciklus posvećen Raineru Werneru Fassbinderu

04.10.2023 u 11:05

Bionic
Reading

U zagrebačkom kinu Kinoteka 4. listopada počinje ciklus posvećen Raineru Werneru Fassbinderu, u sklopu kojega će biti predstavljena 34 filma velikog njemačkog redatelja, priopćili su iz Kinoteke

"Ciklus Fassbinder. Pravo jačeg" sastoji se od 34 filma i podijeljen je u sedam cjelina, a uključuje Fassbinderove ikoničke naslove kao što su "Gorke suze Petre von Kant", "Svi drugi se zovu Ali (Strah jesti dušu)", "Brak Marije Braun", i "Querelle", ali i one rjeđe prikazivane filmove.

Program počinje u srijedu, 4. listopada projekcijom filma "Svi drugi se zovu Ali (Strah jesti dušu)", a završava 1. prosinca projekcijom Fassbinderu omiljenog "Sumraka bogova" Luchina Viscontija.

Ciklus će zagrebačku publiku upoznati s temama koje su obilježile Fassbinderov opus, a među njima su transakcijska priroda osjećaja u novoj ekonomskoj i socijalnoj stvarnosti, progresivna seksualna politika, suočavanje s nacističkom prošlosti i aktivističkim terorizmom te sprega politike, policije i medija, koja je obilježila Zapadnu Njemačku sedamdesetih.

Uz Fassbinderove filmove bit će prikazani i filmovi koje on citira, kao što su oni Douglasa Sirka, Josefa von Stemberga, Billyja Wildera i Luchina Viscontija te njegovih suvremenika koji su obrađivali slične teme i autora u kojima se osjeća Fassbinderov utjecaj poput onih Pedra Almodóvara, Michaela Hanekea i Claire Denis.

Mnogi od filmova prikazuju se u restauriranim inačicama, a neki od njih i po prvi put na velikome platnu.

Cilj programa je publici pružiti sveobuhvatan uvid u društveni, politički i umjetnički kontekst koje su oblikovale Fassbinderov senzibilitet, a pritom i ukazati na načine na koje nasljeđe ovog filmskog velikana i dalje živi u radovima brojnih filmskih autora, ističu iz Kinoteke.