U REŽIJI IVANA FUNKA

Interaktivna drama 'Teror' premijerno izvedena u osječkom HNK-u

11.01.2023 u 22:38

Bionic
Reading

Interaktivna kaznenopravna drama 'Teror', Ferdinanda von Schiracha, u režiji Ivana Funka, premijerno je izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), što je ujedno i hrvatska praizvedba ove predstave

Drama govori o sudskoj raspravi u kojoj se propituje krivnja pilota vojnog zrakoplova bojnika Larsa Kocha, koji je morao birati hoće li oboriti 'Lufthansin' zrakoplov, sa 164 putnika, kojeg su oteli teroristi kako bi se njime zabili u stadion pun navijača, ili će pustiti da na stadionu pogine 70 tisuća ljudi.

U predstavu se interaktivno uključuje i publika, pri čemu se kazalište pretvara u sudnicu, gledatelji postaju porotnici, a kraj predstave i ishod rasprave određuju njihovi glasovi na kraju izvedbe, kaže redatelj Funk.

Predstava je realizirana u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha, gdje je premijerno izvedena u rujnu prošle godine u povodu 30. obljetnice djelovanja. Intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja ocijenila je kako je riječ o iznimno zanimljivoj predstavi, kakve do sada nije bilo u osječkom HNK-u.

  • +5
Premijera interaktivne drame 'Teror' u osječkom HNK-u Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Nadam se da ćemo s ovom predstavom često gostovati. Ne mogu reći da sam svaku predstavu, koju sam vidjela u 35. godina rada, željela ponovno pogledati, ali ovu želim, dodala je Vrselja

Ravnatelj drame osječkog HNK-a Miroslav Čabraja napominje kako je publika usko vezana uz ovu predstavu i njezin važan sudionik, jer svojim glasovima oslobađa ili osuđuje osumnjičenog.

U ulozi Larsa Kocha nastupio je Armin Ćatić koji smatra kako je ovo besprijekorno napisan tekst, posebice što se tiče njegovog lika, te da se publika tijekom cijele predstave stalno dovodi u pitanje o ispravnosti njegova postupanja i odluke o obaranju zrakoplova te je uvijek u nekoj dilemi.

Glumica Tatjana Bertok koja u predstavi glumi predsjednicu sudskog vijeća, ističe kako je tekst napisan specifično, jer je autor Von Schirach po struci odvjetnik, koji je književna djela počeo pisati sa 40-tak godina, i u pravnom je smislu napisao zanimljivu poludokumentarističku priču, pa je stoga i zadatak glumaca bio na tankoj žici igranja između dramskog i dokumentarističkog segmenta.

Smatra kako i poslije predstave ostaje potreba za razmišljanjem, jer su u pitanju ljudski životi, poistovjećivanje s tim ljudima, a postavljaju se i brojna pitanja o moralu, etici i zakonima. Velikom većinom glasova osječka je publika na kraju predstave oslobodila Larsa Kocha optužbi za ubojstvo putnika u zrakoplovu.

U predstavi su, uz ostale, nastupili Tatjana Bertok, Armin Ćatić, Goran Smoljanović, Petra Bernarda Blašković, Dejan Fajfer i Antonija Pintarić. Scenografkinja predstave je Julia Luca Erdős, kostimografkinja Fruzsina Istvánfi, a asistent redatelja je Đula Beri.