tužna vijest

Umro hrvatski književnik Fabijan Lovrić

11.01.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Hrvatski književnik, likovni kritičar i novinar Fabijan Lovrić preminuo je u utorak u Kninu u 70. godini, priopćilo je u srijedu Društvo hrvatskih književnika (DHK)

Lovrić je autor više od trideset knjiga pjesama, među kojima i knjiga "Bljesak potopljenog sjaja" te "Počivaj mirno Zvonimire" i "Prepoznavanje bitnog".

Pjesme su mu uvrštene u udžbenik Hrvatskoga jezika za četvrti razred osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te u više od četrdeset antologija i zbornika, a mnoge su prevedene na slovenski, češki, engleski, talijanski, albanski, portugalski, makedonski, njemački i kineski jezik.

Bio je i urednik mnogih izdanja.

Lovrić je bio članom Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, HAZU Mostar, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Književnog kluba Tin, Hrvatskog književnog kruga Zagreb, Društva hrvatskih haiku pjesnika, Međunarodnog instituta za književnost (International Literary Institute), Književnoga kluba Mostar te mnogih drugih kulturnih i športskih klubova i udruga.

Fabijan Lovrić rođen je u Tuzli (BiH) 1953. godine, gdje je završio srednju školu i Pedagošku akademiju. Novinarstvo je diplomirao u Beogradu (Srbija), u Zadru je završio Visoku učiteljsku školu – magistar primarnog obrazovanja, a u Zagrebu odslušao i položio ispite na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti gdje je radio i doktorsku disertaciju. Radio je kao učitelj u OŠ "Domovinske zahvalnosti" u Kninu.

Sprovod Fabijana Lovrića bit će u četvrtak, 12. siječnja na Gradskom groblju Knin.