DIGITALNA KNJIŽNICA

Hrvatska kulturna baština postala dio Europeane

18.06.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Hrvatska kulturna baština postala je sastavnim dijelom europske kulturne baštine - Europske digitalne knjižnice Europeane, čime se Nacionalna sveučilišna knjižnica (NSK) svrstala u društvo najuglednijih znanstvenih i kulturnih institucija u Europi, istaknuto je na konferenciji za novinare u NSK

'Nakon višemjesečnog rada na pripremi podataka, uspješno je završio i proces njihova importiranja u Europeanu', rekla je ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko, dodavši kako je time zaokružen proces digitalizacije koji je počeo 2006./2007. godine.

NSK je, kao sastavni dio projekta Hrvatska kulturna baština koji provodi Ministarstvo kulture, uspjela osigurati da su prve dvije veće zbirke dostavljene Europeani, kazala je.

Europska digitalna knjižnica, Europeana, višejezični je portal za jedinstveni pristup digitalnoj, odnosno digitaliziranoj građi u europskim kulturnim ustanovama, a uz knjižnice uključuje i muzeje, arhive i ostale vlasnike sadržaja kulturne baštine. Svatko koga zanima književnost, umjetnost, znanost, politika, povijest, arhitektura, glazba ili film sada ima besplatan i brz pristup do najvećih europskih zbirki putem njezina internetskog portala. Europeana se razvija od 2008. na inicijativu i uz potporu Europske komisije.

NSK je dostavila Europeani bibliografske podatke dviju zbirki digitalne i digitalizirane građe. Riječ je o građi Hrvatskog arhiva weba, zbirci odabranih sadržaja preuzetih s interneta i pohranjenih u arhivskom sustavu NSK, koja pokazuje vrlo širok raspon naše suvremene baštine te o Digitalnom akademskom repozitoriju, zbirci doktorskih i magistarskih disertacija koja sadrži najstarije digitalizirane disertacije te suvremene digitalne radove obranjene na Sveučilištu u Zagrebu.

Digitalni akademski repozitorij hrvatsku znanstvenu zajednicu pozicionira u okvire europske znanstvene zajednice, naglasila je Sieter-Šverko, dodavši da su sada hrvatski znanstveni radovi prvi put vidljivi u širem europskom kontekstu.

Druga velika zbirka, Hrvatski arhiv weba, kako je naglasila, prvi je arhiv weba uopće koji je ušao u sastav Europeane, a u njemu su okupljeni portali svih hrvatskih knjižnica, arhiva i muzeja te se mogu pretraživati sve ustanove koje imaju 'zajednički baštinski nazivnik'.

Tijekom 2012. godine, kako je naglasila Seiter-Šverko, NSK je uspostavila informatički sustav koji osigurava dijeljenje arhivske građe, ali i njezino prikupljanje i isporučivanje u Europeanu.

U NSK je predstavljen i interaktivni elektronički katalog značajnih prinova iz protekle godine izdan u ePub formatu, koji je postao standard za izdavanje e-knjiga, a koji će u budućnosti postati i standard za izdavanje e-publikacija u NSK.

Seiter-Šverko smatra to naznakom snažnog zaokreta NSK, odnosno izdavačke produkcije NSK prema e-knjizi. EPub format omogućuje prikaz fotografija 92 odabrane prinove, njihov kataložni zapis te poveznice koje vode na referentne izvore.

Katalog značajnih prinova sadrži podatke o prinovama u Zbirci rukopisa i starih knjiga, Grafičkoj zbirci, Zbirci zemljopisnih karata i atlasa te Zbirci muzikalija i audiomaterijala, a uz njih tu su i prinove iz novijega knjižnog fonda, Zbirke inozemne Croatice te Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu.